Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.

• Blogs, nieuws en inspiratie •

Regelmatig een lekkere snack voor je brein: van het laatste wetenschapsnieuws tot boeken die het lezen waard zijn en van interessante blogs tot handige werkvormentips. Je vindt het allemaal hier. Wil je op de hoogte blijven van het laatste breinnieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


[NIEUWS]

Terugblik op het BCL Event: het sociale brein

Even terug in de tijd… Vorige week – op 12 oktober – vond in Utrecht ons BCL event plaats.  Als we de sfeer in een paar woorden moeten samenvatten, dan zouden we die omschrijven als levendig, inspirerend en verbindend. Een terugblik...

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Wat is de invloed van muziek op de hersenen?

Hoe kan ’t dat je nog precies weet op welk liedje je jouw eerste kus kreeg? Het geheim schuilt in de kracht van klanken: die komen, zo zegt Erik Scherder, direct binnen in de hersenstam, daar waar ook jouw meest vitale functies worden geregeld.

Lees verder

[NIEUWS]

Deze workshops, trainingen en opleidingen zijn registerleraar-proof

Leerkrachten die dat willen, kunnen hun bekwaamheid up-to-date kunnen houden en dit ook kunnen vastleggen. Een groot aantal workshops, trainingen en opleidingen van het BCL Instituut is geaccrediteerd door registerleraar.nl. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Zo slecht is stress voor je hersenen

In dit artikel in het AD vertelt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn dat verbindingen in de hersenen als gevolg van stress kapot gaan. Heftig!

Lees verder

[NIEUWS]

Nieuwe BCL Professionals

De BCL community wordt steeds groter...

Lees verder

[IN DE MEDIA]

De holle retoriek van de 21st. century skills

Interessant artikel waarin motivatie, autonomie (van zowel docenten als leerkrachten) en 'effectief docentschap' de revue passeren.

Lees verder

[BLOG]

Blunderen, verrekte slim!

Recent vertelde een manager me tijdens een coachingstraject over zijn meest leerzame blunder aan het begin van zijn loopbaan.... 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Leesvoer: Mensenorganisaties 24 evoluties onder de loep, weet wat er speelt bij strategisch HRD

Een boek dat een prachtig overzicht geeft in de vele diverse ontwikkelingen op HRD-gebied! Er is dus een hoofdstuk over de breinconnectie, een evolutie die zeker het voetlicht verdient.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Kijktip: TED Talk van Eveline Crone over het Puberbrein

Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn ze het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Eveline Crone geeft je een kijkje in het puberbrein. 

Lees verder

[BLOG]

Maakt een smartphone dommer?

Het gebruik van de smartphone aan banden leggen is zo lastig want ons brein is gek op nieuws en de bijbehorende dopamine kick.

Lees verder

[BLOG]

Stokpaardjes

Je kent ze wel, de stokpaardjes … Van die emotioneel geladen thema’s die terugkomen telkens als een bepaald onderwerp naar bovenkomt in een overleg of gesprek... 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder

[BLOG]

Eindexamenstress? 10 tips om effectiever te leren

Om leerlingen – en de vele ouders – nog even wat steun in de rug te geven, hebben we 10 tips op een rij gezet om zo effectief mogelijk te leren.

Lees verder

[NIEUWS]

Save the date: 12 oktober | BCL professional event 'Het sociale brein'

Veel gaan we nog niet verklappen, wel kunnen we je alvast vertellen dat de spreker de Belgische professor Frank van Overwalle is.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Word je slimmer door naar kunst te kijken?

"Frisse ervaringen helpen het brein om nieuwe verbindingen tussen hersencellen te maken, wat neuroplasticiteit heet. Maar... die stelregel geldt voor álle nieuwe prikkels, dus niet alleen voor kunst", aldus hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.

Lees verder

[BLOG]

De Frontale lob hangt op je wenkbrauwen

Door een lezing van hoogleraar neuropsychologie - Erik Scherder - ging BCL Associate Gertie Verreck nadenken over een zevende breinprincipe: bewegen. Ze vroeg zich af of een dagelijkse 'walking meeting' zoals Obama altijd deed een goed idee is... 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Kijktip: Zo vergeet je nooit meer namen na een voorstelrondje

Hoe komt 't dat je na een voorstelrondje op een verjaardag of netwerkborrel ineens alle namen weer bent vergeten? En hoe kun je dit voorkomen? Sophie Frankenmolen - presentatrice van #HetLAB - zocht het uit. 

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Een nieuw brein in een maand

Hersenweefsel (dat voornamelijk bestaat uit eiwitten) is in een periode van vier á vijf weken compleet vernieuwd. Dat hebben wetenschappers van de afdelingen Humane Biologie en Neurochirurgie van het Maastricht UMC+ voor het eerst vastgesteld. 

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Zit het in je genen?

Erfelijkheid zegt niets over één individu en de kansen op intelligent of crimineel zijn, maar over de verschillen binnen een groep.

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Perceptie is de waarheid

Steve Jobs zei al ‘Perception is real’. Dat wat uit de mond van Steve Jobs kwam, valt nu ook wetenschappelijk te onderbouwen.

Lees verder

[BLOG]

Creatiever en effectiever door rust in het brein?

Uit hersenscans blijkt dat in een rustperiode daadwerkelijk een deel van het brein actief wordt waar hersenen aan creatieve problemen werken.

Lees verder

[BLOG]

Proud to be fout

In zeven stappen op weg naar een proud to be fout-cultuur...

Lees verder

[NIEUWS]

Nieuwe trainings- en opleidingsdata bekend

De nieuwe data voor open trainingen en opleidingen zijn bekend. Neem snel een kijkje en meld je aan. 

Lees verder

[BLOG]

Testimonial: een heel nieuwe kijk op lesgeven

Annita van Wijlen (UMCG) en Aletta Helmig (Alfa-college) volgden een op maat ontwikkelde opleiding van het BCL Instituut.

Lees verder

[NIEUWS]

Luchtig toetje met een boodschap

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) benaderde het BCL Instituut met het verzoek een inspirerende, afsluitende lezing te houden tijdens de jaarlijkse netwerkdag op 8 maart jongsleden.

Lees verder

[NIEUWS]

BCL workshop tijdens het Het Nationaal Onderwijs Congres

Op 5 oktober vindt in Spant! in Bussum het Nationaal Onderwijs Congres plaats. 'Onze' Marinika verzorgt er een workshop 'Alle zes in een les', over de 6 Breinprincipes. 

Lees verder

[NIEUWS]

Nieuwe 'thuishaven' voor het BCL Instituut

Het BCL Instituut heeft een nieuw thuis: als nieuwbakken zusterbedrijf van HR bedrijf Thaeles is het BCL Instituut klaar om de komende decennia verder te groeien.

Lees verder

[NIEUWS]

BCL-opleidingen en workshops geaccrediteerd door registerleraar.nl

Sinds kort zijn leraren verplicht om kun kennis en vaardigheden up-to-date te houden en deze ook vast te leggen in een openbaar register. Verschillende workshops en opleidingen van het BCL Instituut zijn gecertificeerd door registerleraar.nl.

Lees verder

[BLOG]

Hoe krijg je de olifant in beweging?

Iedere docent en iedere leidinggevende heeft wel een olifant in zijn groep of team: iemand die maar niet in beweging wil komen. Hoe krijg je die olifant tóch in de actiemodus, zonder dat er een zweep aan te pas komt?

Lees verder

[BLOG]

Werkvormentip: 'Ik vraag me af...'

Veel lessen of trainingen starten met ‘wat we gaan leren is …’ of ‘de leerdoelen van deze training …’ Ik vraag me af of we dat ook prikkelender zouden kunnen doen.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Leesvoer: Help ik word slim

Hoe word je slimmer of beter in iets? In dit boekje lezen kinderen van ca. 10 tot 14 jaar hoe hun brein werkt en hoe ze het sterker kunnen maken. 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Kijktip: TED Talk van Kathryn Schulz over 'fouten maken'

Wrongologist' Kathryn Schulz voert een dwingend pleidooi om onze feilbaarheid niet alleen te kunnen toegeven, maar haar ook te verwelkomen.

Lees verder
Copyright © 2018 BCL instituut | algemene voorwaarden