Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.

• Onze benaderingen: wetenschappelijk onderbouwd •

Kun je meer rendement halen uit leren, ontwikkelen en veranderen als je weet aan welke ‘knoppen’ in het brein je kunt draaien? Nou en of! De afgelopen jaren ontwikkelde het BCL instituut twee ‘benaderingen’ als fundament onder haar lezingen, workshops, trainingen en opleidingen: de 6 Breinprincipes en Breincentraal leiderschap (de ASOOO®-benadering). Wat deze benaderingen – en daarmee onze programma’s – uniek maakt? Ze zijn volledig wetenschappelijk onderbouwd, gefundeerd op neurobased science, maar tegelijkertijd praktisch toepasbaar.

Sinds de jaren negentig hebben wetenschappers een aantal opzienbarende ontdekkingen over het brein gedaan. Sensationeel was het de ontdekking van het bestaan van spiegelneuronen: neuronen die actief of actiever worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert.

Ook de ontdekking van de plasticiteit van de hersenen was spraakmakend: een brein kun je – net als een spier in je lichaam - trainen. En nog zo’n bijzondere ‘vondst’: door te appelleren aan iemands autonomie en status beïnvloed je zijn dopamine-level en daarmee de mate waarin hij of zij openstaat om te leren.

 

BCL programma’s altijd up-to-date

Elke maand doen wetenschappers nieuwe ontdekkingen over het brein. Het BCL Instituut volgt de ontdekkingen van toonaangevende hoogleraren op de voet. Regelmatig toetsen we onze benaderingen aan deze ontdekkingen en verwerken we deze nieuwe inzichten in haar onze programma’s. Kortom: BCL programma’s zijn altijd up-to-date. Ben je nieuwsgierig naar het laatste, breingerelateerde wetenschapsnieuws? Kijk even onder het kopje actueel.

 

Wetenschappelijk onderbouwd, maar ook praktisch

Wetenschap is essentieel, maar vaak ook abracadabra. Simpel gezegd vertalen we alles wat we uit de wetenschap weten over de werking van het brein, naar praktische toepassingen voor leren, ontwikkelen en veranderen. De praktische vertaling is de stille kracht van alle BCL-programma’s: het feit dat je tijdens trainingen al direct met voorbeelden uit de praktijk aan de slag gaat, en het geleerde erna direct kunt gebruiken in je werk, is een belangrijke succesfactor.

• Blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOGS]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden