Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 08-01-2020

• Op bezoek bij Deusjevoo •

Met de gehele organisatie structureel met focus werken, is dat echt mogelijk? Tijdens ons BCL event Stress als motor voor succes - dat begin oktober plaatsvond - sprak keynote spreker Theo Compernolle onder meer over een bijzonder succesverhaal: een ondernemer in België die erin slaagde om zijn bedrijf Deusjevoo blijvend in focus te houden. Het maakte ons zó nieuwsgierig, dat we besloten een kijkje te gaan nemen bij Deusjevoo, een strategisch en creatief bedrijf in interieur-, stand- en decorbouw.

 

Mens-stoor-me-niet-uurtjes

Elkaar dagelijks drie uur lang met rust laten, zodat iedereen ongestoord kan werken. Dit is wat de Belgische ondernemer Jo Peters bij zijn team introduceerde onder de naam ‘mens-stoor-me-niet-uurtjes’. Collega’s worden volledig met rust gelaten, er worden geen telefoontjes doorverbonden en geen vragen gesteld. In het begin stuitte het idee op scepsis, maar later werden de uurtjes omgedoopt tot heuse breinfeestjes, compleet met feestverlichting. Branden nu de lampjes op kantoor? Dan weet iedereen dat het tijd is voor focus en opperste concentratie. 

Ik werd er helemaal enthousiast van. Kan dit echt? En vooral: lukt het ook om dit vol te houden als team? Vaak zie je immers dat het daadwerkelijk doorbreken van gewoontes en gedragingen alleen in het begin succesvol is; vroeg of laat komt er echter altijd de klad in. Ik nam contact op met Deusjevoo voor een afspraak en algauw toog ik samen met collega Rob Hüskens naar Genk voor een kennismaking met Jo en Sam Mellebeek. In de auto naar Genk had ik al bijna de slingers opgehangen. Kom maar op met dat breinfeestje.

Andere wereld

De inspiratie begon al op de parkeerplaats. Hier werd meteen duidelijk dat er voor een fixed mindset geen ruimte is! Met de groeimindset die ons bij BCL vertrouwd is, liepen we dus de trap op naar de entree, waar we hartelijk werden ontvangen. Bij binnenkomst ervaar je meteen dat je een andere wereld binnenstapt. De focus, ruimte, creativiteit en de fun zijn er gewoon voelbaar. Tijdens de rondleiding zagen we ze ook, de breinfeestjes. Nee, geen toeters, bellen en dansende mensen, maar juist opperste concentratie. Het enige wat je aan een feestje doet denken, is de gekleurde feestverlichting die brandt. Want dat is hét signaal hier in huis voor ‘niet storen’. We ervaarden de rust waarin mensen lekker aan het werk waren en voelden als het ware het werkgeluk stijgen en de stress dalen. 

 

 

Boven de werkplekken hangen ook rode lampen, voor wanneer iemand - naast de reguliere breinfeestjes - extra focustijd nodig heeft. Een medewerker kan er zelf (hallo autonomie) aan trekken en de lamp blijft vervolgens 20 minuten rood. Als de lamp rood is, is die medewerker ‘on air’ en mag je hem of haar eventjes niet storen.

 

Spelenderwijs ongestoord

Maar het blijft niet alleen bij de breinfeestjes. Bij Deusjevoo is focus een elementair onderdeel van de cultuur geworden. Spelenderwijs houdt het team ook de aandacht voor focus met elkaar vast. Op een speelbord (klik op de link en je krijgt elke maand een spelbord gratis toegestuurd) worden nauwkeurig de storingen en de stoorzenders in beeld gebracht. Het gaat hierbij om de welbekende verstoringen, zoals mobieltjes die blijven gaan tijdens een vergadering, vergaderingen die verkeerd zijn ingeschat en daardoor giga uitlopen, onderbrekingen tijdens meetings door mensen die in- en uitlopen en natuurlijk verstoringen van de breinfeestjes.

De grootste verstoringen worden zo spelenderwijs maar met serieuze spelregels aangepakt. Bij dit spel valt er natuurlijk ook wat te winnen. De prijs verschilt per maand, maar het gaat om kleine, doch ludieke zaken. Blijft het aantal storingen onder de maandelijkse limiet, dan wordt het team beloond (churro’s in november) en mag de grootste verstoorder voor wat lekkers zorgen of bitterballen bakken tijdens de borrel.

 

 

Wordt er nog wel samenwerkt, vraag je je nu misschien af? Jazeker! Op de momenten dat er wel gestoord en gevraagd wordt, is er meer focus voor echte samenwerking met elkaar. Je moet als collega wel even helder maken waarvoor je komt: ga je op de klaagkruk of op de vraagkruk zitten?

 

 

Upspace

Al deze prachtige ervaringen hebben ze bij Deusjevoo om weten zetten naar een nieuwe onderneming: Upspace. Dit is een onafhankelijk adviesbureau voor de optimalisatie van werkplekken, gestoeld op wetenschappelijke know-how van het brein van o.a. neuropsychiater Theo Compernolle. Het is mooi om te zien hoe ze eigen ervaringen hebben weten te vertalen naar prachtige adviezen, waarmee andere bedrijven hun productiviteit en focus kunnen verhogen door het optimaliseren van hun kantoren en werkplekken (en zowel stress als foutenmarges kunnen verlagen).

Eén van hun opdrachtgevers, het energie Studiebureau Encon, ging zelfs een stapje verder dan Deusjevoo door daadwerkelijk plekken in het kantoor in te richten waar er geen plaats meer is voor vaste telefoontoestellen en geen bereik voor je mobiele telefoon. Ik ben benieuwd wat dat doet met focus! 

 

Wijze lessen

Ons bezoek aan Deusjevoo leverde ons een aantal inspirerende lessen op:


Verandering begint bij het daadwerkelijk voelen van een noodzaak

Oprechte verandering begint met pijn: je moet eerst de hinder ervaren om echt (echt!) anders te willen werken. Jo vertelde dat, na een succesvolle opstart van Deusjevoo, hij lange werkdagen maakte en hij bij thuiskomst - op de vraag hoe zijn dag was geweest -alleen nog maar kon antwoorden: “Druk.” Deusjevoo was een overvol kantoor geworden met elkaar storende collega's, geluidsoverlast en afleidende prikkels; dit met een algemeen dalende productiviteit en veel frustratie tot gevolg. “Ik was daarbij zelf de grootste verstoorder”, zo geeft Jo aan. Hij ging aan het lezen en door de boeken van Theo Compernolle ontstond er een wens en een aanlokkelijk perspectief.

 


Een trap veeg je van boven naar beneden schoon (anders blijf je bezig)

Met andere woorden, nieuw gedrag begint bij het management. Walk your talk!  Je moet als directeur laten zien dat ook jij aan het veranderen bent.

 


Leren doe je met vallen en opstaan

Nieuwe gewoontes hebben tijd nodig. Zeker in het begin is het moeilijk om de focus vast te houden. We zijn immers zo gewend aan afleiding, dat focus een beetje uit ons dna verdreven is. Met andere woorden: je moet echt weer leren om focus te houden. Gaat ’t mis. Be proud to be vout: leer ervan en begin opnieuw.  

 


“Spelen is de hoogste vorm van onderzoek” (Albert Einstein)

Door verandering tastbaar te maken in een spelvorm, blijft ’t leuk en luchtig. Ontwikkelen is daarmee fun en deelnemers kunnen hun eigen progressie monitoren: de voortgang wordt zichtbaar (over groei mindset gesproken)! Ook belangrijk: experimenteer: Deusjevoo heeft zelfs een heus laboratorium waarbij volop geëxperimenteerd en geïnnoveerd wordt; een ruimte waar – zo zeggen ze zelf – de wildste ideeën werkelijkheid worden.

 


Je werkomgeving maakt nieuw gedrag besmettelijk

Een omgeving die zintuiglijk en visueel ijzersterk is, helpt medewerkers om nieuw gedrag vast te houden. Durf je collega maar eens te storen als de rode lamp brandt. Want hé, hij is iets magisch aan het creëren. Laat ‘m lekker in zijn bubbel. Jouw vraag kan best even wachten.

 


Proud to be vout

Ja hoor: het mag ook misgaan. We zeiden het al eerder: proud te be vout. Bij Deusjevoo doen ze dat op zijn Vlaams, met een stommiteiten award. Want fouten maken is ook hier helemaal oké, zo lang je er maar van leert.  

 


Ikke kan ut zelluf

Collectieve breinfeestjes en spelletjes zijn prachtig, maar geef professionals ook autonomie. De rode lamp is hier een prachtig voorbeeld van.

 


Lest best; Je krijgt wat je verdient!

Wellicht de allerbelangrijkste les uit dit bezoek. Focus loont! Er ontstaat een flow waarbij medewerkers tot betere resultaten komen, waarbij de creativiteit rijkelijk vloeit en waarbij medewerkers gelukkiger zijn. Bedenk het zelf eens: wat zou jij kunnen doen als je elke dag een paar uur ongestoord zou kunnen werken? Je zou bergen kunnen verzetten…

Sam vertelde hier overigens nog een mooie anekdote over. Toen hij kwam solliciteren, om 17.30 uur ’s middags, was het kantoor van Deusjevoo leeg. Verbaasd vroeg hij naar waar alle medewerkers waren. Waarop Jo antwoordde: “Naar huis! Wij werken namelijk met focus en aandacht en dat maakt dat wij gewoon om 17.30 naar huis kunnen. En ’s avonds – tijdens privé-tijd – laten we elkaar ook met rust.  

 

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.




• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Lancering website www.brokkelbrein.nl

Speciaal voor het onderwijs een website met alle info over het voorkomen van een brokkelbrein, met kennisbank en mooie workshops!

Lees verder

[BLOG]

Even netflixen? Of toch liever een wandeling maken?

Dit zijn de guilty-brokkelbrein-pleasures van de BCL-associés (en dit doen ze om weer in focus te komen).

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslân bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslân, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2024 BCL instituut