Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 29-03-2018

• Hoe krijg je de olifant in beweging? •

Iedere docent en iedere leidinggevende heeft wel een olifant in zijn groep of team: iemand die maar niet in beweging wil komen. Hoe krijg je die olifant tóch in de actiemodus, zonder dat er een zweep aan te pas komt? Versterk zijn emotie! Emotionele ervaringen – zo weten we uit de breinwetenschap – versterken leren: neurale paden worden sterker of er wordt in één keer een neurale snelweg aangelegd. Klinkt ingewikkeld? Als inspiratie geven we je drie voorbeelden om het emotionele systeem te betrekken bij (de wens tot) leren en veranderen.

 

Nieuwsgierigheid stimuleren

Nieuwsgierigheid is een belangrijke trigger om te leren. Sommige mensen zijn van nature nieuwsgierige Aagjes, maar wist je dat je nieuwsgierigheid ook kunt stimuleren. Een aardig voorbeeld is gebaseerd op het systeem van uitsluiting en exclusiviteit: mensen willen graag ergens bij horen of onderdeel zijn van een community. We kennen een trainingsbureau dat haar deelnemers van een cursus zweert tot geheimhouding over een bepaald onderdeel van de cursus. Wat gebeurt er vervolgens? De deelnemers vertellen kun netwerk dat aan de cursus een geheim is verbonden. Dit triggerde de nieuwsgierigheid van velen en de inschrijvingen voor die cursus schoten als een raket omhoog.

Food for thought

Zou jij in jouw rol als trainer, leerkracht of leidinggevende gebruik willen maken van nieuwsgierigheid, voorafgaand of tijdens jouw traject? Hoe kun je dat vormgeven?

 

Noodzaak tot verandering laten voelen en ervaren

Bij een groot productiebedrijf moesten de inkoopkosten omlaag. De adviseur die het traject begeleidde, realiseerde zich dat alleen een PowerPoint over de kosten en de mogelijkheden van inkoopbesparing niet zou werken. Ook hij moest de olifant in betrokkenen aanspreken. Wat deed hij? Hij liet een stagiaire bij verschillende fabrieken langsgaan om de inkoopkosten van één enkel item te onderzoeken: handschoenen. Vervolgens riep hij alle betrokkenen bij elkaar, en stortte op een tafel al die verschillende handschoenen met verschillende prijskaartjes uit. De betrokkenen waren verbijsterd en voelden de noodzaak tot veranderen. (Bron: Stegner, in boek 'hart van de verandering', Kotter.)

Food for thought

Hoe kun jij in jouw traject de noodzaak om te leren en te veranderen laten voelen en ervaren?

 

Belonen en de indruk geven dichter bij het eindresultaat te zijn

Een lokale autowasstraat had een promotieactie met klantenkaarten. Bij elke wasbeurt kregen de klanten een stempel op hun kaart. Bij acht stempels kregen ze een gratis wasbeurt. Een andere groep klanten bij dezelfde wasstraat kreeg een andere klantenkaart, namelijk een waar al twee stempels op voorgedrukt waren. Zij kregen bij tien stempels een gratis wasbeurt, maar in hun brein hadden ze al een voorsprongetje; zij waren psychologisch al op weg naar hun doel. Een paar maanden later had slechts 19% van de achtstempelkaarten een gratis wasbeurt verdiend. Bij de voorspronggroep had 34% een wasbeurt verdiend. (Bron: in Switch, waarom veranderen zo moeilijk is, blz 112 ev.)

Food for thought

Hoe kun jij de gewenste verandering kleiner maken voor de Olifant? Hoe kun jij voortgang laten ervaren en belonen? Hoe zou jij een metaforische stempelkaart kunnen inzetten?

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden