Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.

• Blogs, nieuws en inspiratie •

Regelmatig een lekkere snack voor je brein: van het laatste wetenschapsnieuws tot boeken die het lezen waard zijn en van interessante blogs tot handige werkvormentips. Je vindt het allemaal hier. Wil je op de hoogte blijven van het laatste breinnieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


[WETENSCHAPSNIEUWS]

Vrouwen jonger van geest dan mannen

Het is een fijn onderwerp voor levendige discussies: verschillen tussen mannen en vrouwen. Of, nog specifieker, de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein. Vaak zijn de beweringen gebaseerd op neuromythes (dus lariekoek). Maar nu is er toch wetenschappelijk bewijs: het brein van vrouwen is gemiddeld drie jaar jonger dan dat van mannen. Het kan mogelijk verklaren waarom vrouwen over het algemeen tot op hogere leeftijd helder van geest zijn.

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Zit het in je genen?

Erfelijkheid zegt niets over één individu en de kansen op intelligent of crimineel zijn, maar over de verschillen binnen een groep.

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Wat is de invloed van muziek op de hersenen?

Hoe kan ’t dat je nog precies weet op welk liedje je jouw eerste kus kreeg? Het geheim schuilt in de kracht van klanken: die komen, zo zegt Erik Scherder, direct binnen in de hersenstam, daar waar ook jouw meest vitale functies worden geregeld.

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Perceptie is de waarheid

Steve Jobs zei al ‘Perception is real’. Dat wat uit de mond van Steve Jobs kwam, valt nu ook wetenschappelijk te onderbouwen.

Lees verder

[WETENSCHAPSNIEUWS]

Een nieuw brein in een maand

Hersenweefsel (dat voornamelijk bestaat uit eiwitten) is in een periode van vier á vijf weken compleet vernieuwd. Dat hebben wetenschappers van de afdelingen Humane Biologie en Neurochirurgie van het Maastricht UMC+ voor het eerst vastgesteld. 

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut