Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.

• Blogs, nieuws en inspiratie •

Regelmatig een lekkere snack voor je brein: van het laatste wetenschapsnieuws tot boeken die het lezen waard zijn en van interessante blogs tot handige werkvormentips. Je vindt het allemaal hier. Wil je op de hoogte blijven van het laatste breinnieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Kijktip: Zo vergeet je nooit meer namen na een voorstelrondje

Hoe komt 't dat je na een voorstelrondje op een verjaardag of netwerkborrel ineens alle namen weer bent vergeten? En hoe kun je dit voorkomen? Sophie Frankenmolen - presentatrice van #HetLAB - zocht het uit. 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Leesvoer: Help ik word slim

Hoe word je slimmer of beter in iets? In dit boekje lezen kinderen van ca. 10 tot 14 jaar hoe hun brein werkt en hoe ze het sterker kunnen maken. 

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Word je slimmer door naar kunst te kijken?

"Frisse ervaringen helpen het brein om nieuwe verbindingen tussen hersencellen te maken, wat neuroplasticiteit heet. Maar... die stelregel geldt voor álle nieuwe prikkels, dus niet alleen voor kunst", aldus hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Leesvoer: Mensenorganisaties 24 evoluties onder de loep, weet wat er speelt bij strategisch HRD

Een boek dat een prachtig overzicht geeft in de vele diverse ontwikkelingen op HRD-gebied! Er is dus een hoofdstuk over de breinconnectie, een evolutie die zeker het voetlicht verdient.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Kijktip: TED Talk van Kathryn Schulz over 'fouten maken'

Wrongologist' Kathryn Schulz voert een dwingend pleidooi om onze feilbaarheid niet alleen te kunnen toegeven, maar haar ook te verwelkomen.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

De holle retoriek van de 21st. century skills

Interessant artikel waarin motivatie, autonomie (van zowel docenten als leerkrachten) en 'effectief docentschap' de revue passeren.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Kijktip: TED Talk van Eveline Crone over het Puberbrein

Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn ze het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Eveline Crone geeft je een kijkje in het puberbrein. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden