Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 02-04-2018

• Proud to be fout •

Fouten maken is menselijk… We weten het allemaal, maar het is ontzettend pijnlijk en vervelend om je te realiseren dat je een fout hebt gemaakt. Toch is fouten maken ergens goed voor: fouten maken verrijkt je als mens. En daarom mag je trots zijn op je fouten!  

 

Wat fouten maken doet met je brein

Zodra je je realiseert dat je een fout hebt gemaakt, worden pijngebieden in je brein actief. Bijvoorbeeld de Anterieure Cingulate Cortex, ook wel bekend als het oh-shit of 'ooops'-centrum van je hersenen. Het resultaat is dat dopamine minder stroomt en je extra alert bent op het voorkómen van soortgelijke fouten. 

 

Je kunt een onderscheid maken tussen directe en indirecte fouten. Een dikke vette boete krijgen omdat je zat te bellen achter het stuur is het gevolg van een directe fout. Bij een indirecte fout ervaar je het effect van een eerdergenomen beslissing. 

Bij een indirecte fout ervaar je het effect van een eerdergenomen beslissing, de ‘biases’ of denkfouten genoemd. Het zijn verkeerde inschattingen en stereotyperingen veroorzaakt door snel en intuïtief denken. Mensen overschatten bijvoorbeeld veelal de juistheid van hun eigen diagnoses en voorspellingen. Denk aan de ondernemers van de Senz stormparaplu. Overtuigd van hun ontwerp bestelden ze 10.000 stuks. Maar eenmaal op de markt regende het klachten over paraplus die helemaal niet stormproof waren. Au! 

 

De lerende organisatie

Of het nu om directe of indirecte fouten gaat, in veel organisaties is fouten maken een taboe. En díe fouten – die uiteraard onherroepelijk worden gemaakt – worden snel onder het tapijt geschoven. Niemand die het weet; niet meer over praten. Struisvogelpolitiek ten top en doodzonde. Want organisaties met een cultuur waarin mensen geen fouten mogen maken, verspillen kansen voor mensen om zich te ontwikkelen en om tot verbetering te komen. Sterker nog: succes gaat nu eenmaal gepaard met risico’s en dus ook fouten. Neem Tesla-zakenman Elon Musk. De multimiljardair erkent ruiterlijk dat tegenover twee succesvolle ontwikkelingen ook zeker tien mislukkingen staan. 

 

Op weg naar een proud to be fout-cultuur

Hoe is het in jouw organisatie gesteld met de proud-to-be-fout cultuur? Mogen medewerkers fouten maken, ervan leren en hierdoor een betere besluitvorming stimuleren? Hoe zou jij openheid over en leren van fouten kunnen stimuleren? We geven je zeven concrete tips.

 

1. Metacognitie helpt

Ons brein is een dynamisch systeem, ingesteld om van fouten te leren en beter te worden. Maar ons brein is ook een energie-efficiënt systeem, waardoor vooroordelen meespelen bij onze besluiten. Zou dit wel of niet…? Wat zouden anderen denken…? Dit weten, zorgt voor meer begrip voor onszelf en anderen. Hoe verspreid je deze kennis binnen de organisatie?

 

2. Geef ruimte aan eventuele foutenpijn en daarna naar toekomst

Als je medewerker fouten heeft gemaakt, realiseer je dan ook dat hij of zij dit als enorm pijnlijk kan ervaren. Geef daar ruimte voor. Daarna kun je samen naar de toekomst kijken en ontwikkelingsgericht verder. Hoe kan het anders? Wat kunnen we – de medewerker en collega’s - hieruit leren? Geef de ander het vertrouwen zodat hij opnieuw een fout durft te maken.

 

3. Beloon het leren van fouten 

Kun je systemen verzinnen om open te zijn over fouten? Of het leren van fouten te belonen? Zoals bijvoorbeeld de fout van de maand. Waar heb je als afdeling of als team het meest van geleerd de afgelopen maand?

 

4. Zorg voor rolmodellen over fouten aan de top 

We hebben al eerder toegelicht hoe spiegelneuronen het belang van voorbeeldgedrag bepalen. In dit licht: hoe gaan leidinggevenden om met fouten? Durven zij deze te erkennen? Zijn zij open over hun fouten en vooroordelen? Geef hen complimenten voor het nemen van (verantwoorde) risico’s en initiatieven. Leg de nadruk op de ontwikkeling en minder op het korte termijn resultaat. 

 

5. De kleine foutenbenadering

Hou pilots of andere experimenten op kleine schaal. Op die manier hebben fouten slechts kleine gevolgenEn de leerervaringen uit de pilots kun je meenemen naar implementatie op grote schaal.

 

6. Laat beslissers gevolgen van risicogedrag persoonlijk voelen 

Het schijnt dat Romeinse architecten vroeger gedwongen een week onder de net gebouwde brug moesten slapen met hun gezin. Door de veelal complexe systemen in huidige organisaties kunnen medewerkers soms grote risico’s nemen zonder dat ze daarvan de consequenties hoeven te voelen. Hoe kan je hen de consequenties van besluiten laten voelen? Hoe kan je hen ‘onder de brug laten slapen’? 
 

7. Welk 'remsysteem' op ‘biases’ kent jouw organisatie? 

Weten we bij welke besluiten het wezenlijk is om ons bewust te zijn van mogelijke vooroordelen? Welke middelen zijn dan voorhanden, zoals tegenspraak organiseren of een collega als advocaat van de duivel raadplegen? Welke andere middelen kun je inzetten?

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden