Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.
• Breinbegeleiderschap: individuen, teams en en organisatie in beweging •

DUUR: 4 dagen
LOCATIE: Incompany
PRIJS: € P.o.a.

Breinbegeleiderschap: individuen, teams en en organisatie in beweging

Deelnemers:

 • tillen hun begeleiderschaps- en coachingsvaardigheden naar een hoger niveau.
 • leren eigen mindset kennen en ontwikkelen een op groei gerichte mindset: de overtuiging dat zijzelf, medewerkers, teams en de organisatie kunnen groeien. 
 • worden een verander- en leerversneller: ze ontdekken hoe ze weerstand kunnen ombuigen naar enthousiasme.
 • herkennen de talenten van medewerkers – individueel en op teamniveau – en benutten deze optimaal.
 • worden een motivator pur sang en leren breinvriendelijk (effectief) feedback geven.

Opleiding Breinbegeleiderschap in het kort

Veranderen is voor organisaties anno nu de enige constante, wordt weleens gezegd. Maar hoe vaak lopen die veranderingen spaak door tal van redenen? Voor organisaties is het belangrijk dat individuele medewerkers, teams en ook de hele organisatie in beweging blijven, in de juiste richting en liefst ook nog op een prettige manier; een manier die past. Tijdens de 4-daagse opleiding breinbegeleiderschap krijgen deelnemers de tools aangereikt om zichzelf als professional te versterken en anderen effectiever te begeleiden en te coachen. Uiteraard gefundeerd op kennis over het brein. We starten in dit traject met een 0-meting waarbij individuele mindsets van deelnemers en hun mindset t.o.v. anderen in kaart wordt gebracht. Aan het einde van het traject volgt een eindmeting waardoor tastbaar wordt welke ontwikkeling deelnemers - als het gaat om mindset - hebben doorgemaakt.

Tijdens de opleiding leren deelnemers om in het brein van anderen aan de juiste knoppen te draaien en de juiste laatjes open te trekken. Zo zorgen ze ervoor dat mensen open staan voor veranderen, ontwikkelen en leren en halen ze het beste uit zichzelf als professional, uit medewerkers, teams en uit de organisatie.

 

ASOOO en SCARF

Tijdens de opleiding leren deelnemers de ASOOO®-benadering kennen en toepassen binnen hun eigen werkcontext. Deze benadering – ontwikkeld in de keuken van het BCL Instituut – is wetenschappelijk onderbouwd, maar tegelijkertijd heel praktisch toepasbaar. Daarnaast werken we tijdens de opleiding met het SCARF-model van David Rock. Waarom zijn medewerkers soms heel ijverig en soms terughoudend om iets te doen? Het SCARF-model helpt begeleiders te doorgronden welke overwegingen ten grondslag liggen aan het gedrag van medewerkers. Zo kun ze zelf ook omstandigheden creëren om medewerkers in beweging te brengen.

 

Voor wie?

 • Managers en leidinggevenden
 • HR professionals
 • (Team)coaches en begeleiders van medewerkers in onder andere verandertrajecten

Programma

 • Wetenschappelijk onderbouwd
 • Praktisch toepasbaar
 • Veel interactieve werkvormen die je direct kunt inzetten in de eigen praktijk

Tijdens deze opleiding leren deelnemers zichzelf, als professional beter kennen. Ze gaan aan de slag met hun eigen mindset, hun OOO (Overtuiging over ontwikkelbaarheid); hoe kijken ze op diverse thema’s aan tegen hun ‘eigen rekbaarheid’ en welk effect heeft die mindset op een ander. Daarnaast ontwikkelen ze een op groei gerichte mindset: de overtuiging dat mensen kunnen blijven leren en ontwikkelen. Maar ze leren ook om hier handen en voeten aan te geven; door actief aan de slag te gaan met uitspraken leren ze sneller de mindset van de ander te herkennen en de juiste vragen te stellen waardoor er een nieuwe overtuiging kan ontstaan. Tegelijkertijd leren ze hoe je een appèl doet op de Overtuiging Over Ontwikkelbaarheid van medewerkers. Daarmee geef je iemands arbeidspotentieel en leerplezier een oppepper van jewelste.  

 

Stevig fundament in breinkennis

Tijdens de opleiding krijgen deelnemers een stevig fundament in breinkennis: onder andere inzicht in de drie breinnetwerken;

 1. ons denkbrein,
 2. ons emotiebrein
 3. ons gewoontebrein.

Deze 3 netwerken spelen een belangrijke rol bij groei en verandering. Een ontwikkeling is pas blijvend als alle drie de netwerken betrokken zijn. Daarnaast leren deelnemers over de ongekende mogelijkheden van ons plastische brein, en krijgen ze handvatten hoe breinprocessen op gang te brengen door autonomie en status te versterken.

De A en de S staan respectievelijk voor autonomie en status. Dit zijn beloningen voor het brein. Ze zorgen ervoor dat iemand open staat voor zijn omgeving (handig bij het geven van feedback bijvoorbeeld) en maken hem creatiever. Hoe je iemands status of autonomie verhoogt? Deelnemers leren dit in de opleiding op individueel, team en organisatieniveau toe te passen.  

 

Opbouw van de opleiding

Deze vierdaagse opleiding heeft per dag een hele duidelijke focus, gericht op: de deelnemer zelf, de ander, teams en organisaties. We werken continu vanuit eigen praktijkervaringen, vanzelfsprekend met de focus en leerbehoeften van deelnemers als uitgangspunt. De actieve werkvormen laten hen direct zelf ervaren wat de resultaten zijn van breinbegeleiderschap. Tussen de trainingsdagen gaan deelnemers aan de slag met uitdagende praktijkgerichte opdrachten; use it or lose it!

 • Dag 1: Ik als professional
 • Dag 2: begeleiden en coachen van individuen
 • Dag 3: Begeleiden, coachen en faciliteren van teams
 • Dag 4: Begeleiden en ontwikkelen van organisaties

 

Gedurende de hele opleiding: Kennis over (de werking van) het brein

Tijdens de opleidingsdagen nemen we regelmatig een duik in de werking van die fascinerende, grijze massa. Plasticiteit van het brein (je kunt je brein trainen, net als je triceps of biceps), denk-, emotie- en gewoontebrein, dopamine, spiegelneuronen… Deze termen zeggen deelnemers nu waarschijnlijk nog weinig, maar naarmate de opleiding vordert, kunnen zij ze dromen.

 

Praktisch

Naast de 4 dagen opleiding dienen deelnemers rekening te houden met nog een minimale uren besteding van 5 uur per week. 

Data en tijdstippen plannen we in overleg. 

 

 

Inschrijven

Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven.

Meer info

Bel mij terug:


Wil je meer weten over de inhoud van deze opleiding en de mogelijkheden binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

T. 085 401 57 88
E. info@bclinstituut.nl


 

 

Het BCL Instituut is Crkbo-gecertificeerd. Dit betekent dat we onze workshops, trainingen en opleidingen met BTW-vrijstelling kunnen aanbieden.   

Copyright © 2020 BCL instituut | algemene voorwaarden