Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.
BCL Professional Breindidactiek: 5-daagse opleiding

Docenten, opleiders, trainers en begeleiders worden leerversnellers pur sang. Ze ontwikkelen effectievere en aantrekkelijkere programma's: stof die écht blijft plakken.

BCL Professional Breindidactiek: 5-daagse opleiding

 • Deelnemers geven hun ontwikkel-, didactische en trainingsvaardigheden een boost;
 • ontwikkelen effectievere en aantrekkelijkere leertrajecten/opleidingen en trainingen: stof die écht blijft plakken;
 • ontdekken hoe ze de nieuwsgierigheid hun deelnemers prikkelen, hen motiveren én hoe ze feedback kunnen geven die wél aankomt;
 • maken kennis met een schat aan interactieve werkvormen en toepassingen en leren ze direct toe te passen in de praktijk;
 • worden een inspirator voor collega’s: ze dragen bij aan een effectief leerklimaat binnen de organisatie (bijvoorbeeld school of opleidingsinstituut).

Dit programma kunnen we aanbieden als:

    BCL Professional (meerdaagse opleiding)  

In het kort

In deze opleiding leren deelnemers ontwikkel- en opleidingstrajecten te (her)ontwerpen, uit te voeren en te onderbouwen met breinkennis. Ze worden zich bewust van hun eigen voorkeur bij opzet en vormgeving van trajecten en begeleiding en leren ook ‘de andere kant’ te kunnen pakken.

 

Zes breinprincipes in de hoofdrol

De 6 breinprincipes passeren stuk voor stuk de revue, waardoor deelnemers over een stevig breinproof fundament beschikken. Voor elk breinprincipe maken ze bovendien diepgaand kennis met een breed scala aan interactieve toepassingen, werkvormen, effectieve vragen en begeleidingsmogelijkheden. Ook maken ze kennis met het fenomeen breinbegeleiderschap, ofwel de ASOOO®-benadering.

Stap voor stap ontwerpen deelnemers een nieuw traject of transformeren ze een bestaand (les)programma naar een breinvriendelijk alternatief. Ze leren hoe ze het nieuwe programma met meer leerrendement kunnen neerzetten.

 

Ontwikkelinspirator

Daarnaast worden deelnemers een ontwikkelinspirator voor collega’s. Breinkennis helpt hen immers om binnen het team een referentiekader neer te zetten waardoor kwaliteit van opleidingen versterkt wordt. Én ze dragen bij aan een effectief leerklimaat binnen het opleidingsinstituut. Tot slot leren ze om keuzes in de opzet van leertrajecten aan management en aan collega’s met breinrendement te kunnen onderbouwen.

 

Programma

Dag 1 t/m dag 4: theorie en praktijk
Tijdens de eerste vier dagen van de opleiding maken deelnemers uitgebreid kennis met breinleren, aan de hand van de 6 breinprincipes. Per dagdeel staat één van de breinprincipes in de spotlight; deelnemers krijgen een stevig stuk theorie aangeboden en krijgen de ruimte om direct de vertaalslag te maken naar hun eigen praktijk. Voor elk breinprincipe maken ze kennis met een breed scala aan interactieve werkvormen en toepassingen. Stap voor stap transformeren ze een bestaand programma, traject en lesstof naar een breinvriendelijk alternatief.

 

Dag 5: The finishing touch en… the floor is yours
Tijdens de laatste dag zetten we in de ochtend de puntjes op de i en dagen we deelnemers vervolgens uit om het door hen ontwikkelde of gereviseerde traject te presenteren aan de andere deelnemers. Ze krijgen de laatste concrete tips en handvaten mee om hun traject te kunnen implementeren in de directe werkpraktijk. Daarnaast introduceren we nog enkele bruikbare werkvormen en is er veel ruimte om ervaringen en dilemma’s te delen met mede-cursisten en elkaar van feedback te voorzien.

 

Gedurende de opleiding
Tijdens de opleidingsdagen nemen we regelmatig een duik in de werking van die fascinerende, grijze massa. Plasticiteit van het brein (je kunt je brein trainen, net als je triceps of biceps), denk-, emotie- en gewoontebrein, dopamine, spiegelneuronen… Deze termen zeggen deelnemers nu waarschijnlijk nog weinig, maar naarmate de opleiding vordert, kunnen zij ze dromen.

 

Voor wie?

 • Opleiders (opleidingsinstituten of incompany).
 • Ontwikkelaars van opleidingen.
 • Beleidsmakers in het onderwijs.
 • Docenten/leerkrachten.
 • Trainers (zowel recreatief als professioneel).
 • (Team)coaches.

 

Tijdsinvestering

Naast de 5 dagen opleiding dienen deelnemers rekening te houden met nog een minimale uren besteding van 5 uur per week. Data en tijdstippen plannen we in overleg. 

Ervaringen

Een heel nieuwe kijk op lesgeven

Volgens Annita waren alle collega’s enthousiast over de opleiding. We experimenteren volop met dat wat we hebben geleerd. Dat zit ‘m soms ook in heel kleine dingen: de saai ingerichte gangen in ons gebouw. Ik merk dat ons enthousiasme ook aanstekelijk werkt. Breinleren is steeds vaker een onderwerp van gesprek, ook met collega’s die de opleiding nog niet hebben gevolgd”. Annita sluit dan ook niet uit dat de opleiding een vervolg krijgt. “Binnen het Wenckebach Instituut – het opleidingsinstituut voor professionals, onderdeel van het UMCG – wordt ook veel nagedacht over nieuwe manieren van opleiden. Als je het mij vraagt, zou je daar meteen een breinproof touch aan moeten geven.”

- Annita van Wijlen, coördinator voor studenten geneeskunde en projectleider UMCG Gilde Verpleegkundige Niveau 4 aan het UMCG -

Inschrijven

Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven.

Meer info

Bel mij terug:


Meer weten over dit programma? Neem contact met ons op:
info@bclinstituut.nl  
T. 085 401 57 88
We beantwoorden graag je vragen of maken voor je een offerte op maat. 

Let op: ook als individu kun je deze training volgen. Meld je aan voor deze training als open inschrijving. 


 

 

Dit programma zal worden aangeboden door BCL Instituut en BCL Opleidingen. BCL Opleidingen is Crkbo-gecertificeerd. Dit betekent dat we deze workshop, training of opleiding desgewenst met BTW-vrijstelling kunnen aanbieden.

Copyright © 2022 BCL instituut