Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


IN DE MEDIA | 01-05-2018

• Kijktip: Zo vergeet je nooit meer namen na een voorstelrondje •

Je komt op de verjaardag van een vriend binnen, hartstikke gezellig; maar na 20 klamme handjes te hebben geschud, ken je eigenlijk nog steeds niemand. Opeens blijkt dat je direct alle namen bent vergeten. En dat terwijl je soms wel de onbenulligste details onthoudt zonder je te herinneren over welke persoon dit dan gaat. Hoe kan dat nou? Boris Konrad, geheugenwetenschapper bij de Radboud Universiteit, geeft een lesje in hoe je je hersenen op weg kunt helpen om de volgende keer wel alle namen te onthouden. 

In onderstaande video legt hij uit hoe het toch komt dat je die namen zo makkelijk vergeet. Boris: "In feite registreren je hersenen alleen maar klanken. Ze verwerken de informatie niet echt: de informatie is nooit van je werkgeheugen naar je langetermijngeheugen doorgedrongen. Wil je de namen onthouden, dan moet je zorgen voor sterke verbindingen in je hersenen." Die verbindingen ontstaan volgens Boris niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. Wel geeft hij vier handige tips:

Zeg de namen hardop.
Visualiseer (bedenk een ezelsbruggetje).
Koppel de naam aan iets opvallends (een vlek op een shirt of een bijzonder accent bijvoorbeeld).
Slaap voldoende. Tijdens je slaap verwerkt het brein de informatie.

 

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden