Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 01-05-2018

• Zo slecht is stress voor je hersenen •

Om ons heen horen we - tenminste zo lijkt het - steeds vaker dat mensen thuis zitten met een burn-out. 15% van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad en onder de werkende mannen viel 9% uit. Stress ligt ten grondslag aan deze ontwikkeling. Maar wat doet stress eigenlijk met onze hersenen. AD verslaggever Priscilla van Agteren ging langs bij hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Ze sprak met haar over de impact van voortdurende stress op de hersenen (verbindingen in de hersenen gaan kapot, heftig!) en deed en passent ook zelf een stresstest. 

 

In het artikel vertelt Margriet Sitskoorn onder andere: "Onze hersenen zijn neuroplastisch: ze passen zich aan bij alles wat we doen en meemaken. Er komen constant nieuwe verbindingen bij. Zo kunnen we beter worden in iets. Het netwerk aan verbindingen bij 'gewoon' gedrag wordt steeds sterker.' Maar gewoon gedrag is niet per se gezond gedrag. Als je voortdurend stress hebt, dan wordt dat gewoon voor jou.

 

We leren onszelf aan gestrest te zijn, met grote gevolgen. De hypocampus, een deel van de hersenen dat onder meer emoties en geheugen regelt, loopt schade op. Verbindingen gaan kapot, waardoor je geheugen slechter wordt en het meer moeite kost negatieve emoties te reguleren.

 

Ook de prefrontale hersenschors krijgt klappen. Dat deel helpt je juist om te gaan met stress. Als die minder goed werkt, gaan we handelen naar onze impulsen. We halen uit, terwijl we ons normaal zouden inhouden.'' Wat volgt, is een negatieve spiraal. ,,Je hebt stress, je hersenen werken minder goed en kunnen dat niet meer opvangen, waar je weer meer stress door ervaart."

Lees het volledige artikel hier >

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden