Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 01-05-2018

• Zo slecht is stress voor je hersenen •

Om ons heen horen we - tenminste zo lijkt het - steeds vaker dat mensen thuis zitten met een burn-out. 15% van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad en onder de werkende mannen viel 9% uit. Stress ligt ten grondslag aan deze ontwikkeling. Maar wat doet stress eigenlijk met onze hersenen. AD verslaggever Priscilla van Agteren ging langs bij hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Ze sprak met haar over de impact van voortdurende stress op de hersenen (verbindingen in de hersenen gaan kapot, heftig!) en deed en passent ook zelf een stresstest. 

 

In het artikel vertelt Margriet Sitskoorn onder andere: "Onze hersenen zijn neuroplastisch: ze passen zich aan bij alles wat we doen en meemaken. Er komen constant nieuwe verbindingen bij. Zo kunnen we beter worden in iets. Het netwerk aan verbindingen bij 'gewoon' gedrag wordt steeds sterker.' Maar gewoon gedrag is niet per se gezond gedrag. Als je voortdurend stress hebt, dan wordt dat gewoon voor jou.

 

We leren onszelf aan gestrest te zijn, met grote gevolgen. De hypocampus, een deel van de hersenen dat onder meer emoties en geheugen regelt, loopt schade op. Verbindingen gaan kapot, waardoor je geheugen slechter wordt en het meer moeite kost negatieve emoties te reguleren.

 

Ook de prefrontale hersenschors krijgt klappen. Dat deel helpt je juist om te gaan met stress. Als die minder goed werkt, gaan we handelen naar onze impulsen. We halen uit, terwijl we ons normaal zouden inhouden.'' Wat volgt, is een negatieve spiraal. ,,Je hebt stress, je hersenen werken minder goed en kunnen dat niet meer opvangen, waar je weer meer stress door ervaart."

Lees het volledige artikel hier >

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Video: terugblik BCL Event

Stress is helemaal niet zo slecht voor je. Tenminste... niet als je van tijd tot tijd ook ontspant. Tijdens het BCL Event vorige week vertelde Theo Compernolle onze gasten alles over werkstress. Een terugblik...

Lees verder

[BLOG]

Op bezoek bij Deusjevoo

Met de gehele organisatie structureel met focus werken, is dat echt mogelijk? Tijdens ons BCL event Stress als motor voor succes - dat begin oktober plaatsvond - sprak keynote spreker Theo Compernolle onder meer over een bijzonder succesverhaal: een ondernemer in België die erin slaagde om zijn bedrijf Deusjevoo blijvend in focus te houden. Het maakte ons zó nieuwsgierig, dat we besloten een kijkje te gaan nemen bij Deusjevoo, een strategisch en creatief bedrijf in interieur-, stand- en decorbouw.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2020 BCL instituut | algemene voorwaarden