Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 01-05-2018

• Zo slecht is stress voor je hersenen •

Om ons heen horen we - tenminste zo lijkt het - steeds vaker dat mensen thuis zitten met een burn-out. 15% van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad en onder de werkende mannen viel 9% uit. Stress ligt ten grondslag aan deze ontwikkeling. Maar wat doet stress eigenlijk met onze hersenen. AD verslaggever Priscilla van Agteren ging langs bij hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Ze sprak met haar over de impact van voortdurende stress op de hersenen (verbindingen in de hersenen gaan kapot, heftig!) en deed en passent ook zelf een stresstest. 

 

In het artikel vertelt Margriet Sitskoorn onder andere: "Onze hersenen zijn neuroplastisch: ze passen zich aan bij alles wat we doen en meemaken. Er komen constant nieuwe verbindingen bij. Zo kunnen we beter worden in iets. Het netwerk aan verbindingen bij 'gewoon' gedrag wordt steeds sterker.' Maar gewoon gedrag is niet per se gezond gedrag. Als je voortdurend stress hebt, dan wordt dat gewoon voor jou.

 

We leren onszelf aan gestrest te zijn, met grote gevolgen. De hypocampus, een deel van de hersenen dat onder meer emoties en geheugen regelt, loopt schade op. Verbindingen gaan kapot, waardoor je geheugen slechter wordt en het meer moeite kost negatieve emoties te reguleren.

 

Ook de prefrontale hersenschors krijgt klappen. Dat deel helpt je juist om te gaan met stress. Als die minder goed werkt, gaan we handelen naar onze impulsen. We halen uit, terwijl we ons normaal zouden inhouden.'' Wat volgt, is een negatieve spiraal. ,,Je hebt stress, je hersenen werken minder goed en kunnen dat niet meer opvangen, waar je weer meer stress door ervaart."

Lees het volledige artikel hier >

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Kom naar het BCL Event op 3 oktober

Theo Compernolle geeft jou inzichten en handvaten om zelf als professional en binnen je organisatie op een positieve manier met stress om te gaan, zodat je de veerkracht van individuen, teams en de organisatie versterkt. Bestel nu je tickets!

Lees verder

[BLOG]

Yes I screwed up: een ode aan Proud to be Vout!

Door: Gertie Verreck

Wie gaat grasduinen in het uitgebreide arsenaal aan managementliteratuur komt tal van boeken tegen boordevol succesverhalen van ondernemers. Maar fouten, daarover wordt zelden gepubliceerd. Vind maar eens een ondernemer die uitgebreid wil vertellen over zijn mislukkingen. En dat maakt het boek ‘Yes I screwed up’ zo verfrissend. Achter een ruwe omslag van imitatie-schuurpapier volgen dertien prikkelende verhalen van ondernemers in ‘schurende ‘situaties’.  Want, zo claimt auteur Miloe van Beek terecht, van fouten leer je veel meer dan van successen. En daarmee is dit boek een ode aan een van de BCL motto’s: Proud to be Vout!

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden