Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


NIEUWS | 22-10-2018

• Terugblik op het BCL Event: het sociale brein •

Op 12 oktober vond, na een tijd van afwezigheid, weer het jaarlijkse BCL event plaats: een get together voor alle BCL professionals (en dat zijn er inmiddels heel wat). Mooi om elkaar weer te spreken en ervaringen te delen. Natuurlijk hebben we iedereen bijgepraat over de recente ontwikkelingen bij het BCL Instituut en onze ambities voor de komende tijd. Daarna nam hoogleraar Frank van Overwalle tijdens een inspirerende lezing ons mee op reis in het sociale brein en deelde zijn kennis over de functie van het cerebellum, TPJ, false beliefs en het mentalisatiesysteem.

Lummelen maakt socialer

Bijzonder om te horen hoe belangrijk bijvoorbeeld het cerebellum is bij de ontwikkeling van het sociale brein. En het inkijkje in de link tussen het mentalisatiesysteem en ons default network bevestigde hoe belangrijk mijmer en lummeltijd is. Gewoon even niks doen om socialer te worden! Van Overwalle stelde alle deelnemers voor een uitdaging: tijdens een experiment liet hij ons ervaren hoe gemakkelijk je in de valkuil van false beliefs trapt en welk effect dit heeft op gedrag.

Vervolgens was het tijd voor interactie! Tijdens werktafels hebben we inzichten van Frank van Overwalle vertaald naar de eigen werkpraktijk en de BCL benaderingen. Uiteraard mocht een competitie-element - goed voor een stevig dopamine-shot - niet ontbreken. De winnaar (het team met de meeste input) van de werktafels werd getrakteerd op een lofzang van de andere deelnemers.

Wat waren enkele belangrijke conclusies voor het BCL Instituut?

We gaan zelf - als BCL Instituut – aandacht besteden aan stortytelling en het trainen in het vertellen van verhalen. 

Het mentalisatiesysteem krijgt - naast het spiegelsysteem – ook een plek in de BCL-benaderingen. 

Het sociale brein en de ASOOO(r)-benadering voor breincentraal leiderschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoog tijd om dit ook een vaste plek te geven in onze theorie en in de praktijk. 

Meer aandacht voor (het versterken van) metacognitie rondom het sociale brein.  

Nieuw leven voor een bestaande traditie

Als we de sfeer in een paar woorden moeten samenvatten, dan zouden we die omschrijven als levendig, inspirerend en verbindend. Fijn om weer samen te zijn rondom een gemeenschappelijke passie brein en leren! De traditie van een jaarlijks BCL event is weer nieuw leven ingeblazen! We willen graag weer jaarlijks met alle mensen die opleidingen bij ons volgen en het BCL gedachtegoed een warm hart toedragen blijven samenkomen om met een actueel breinthema met elkaar te verbinden.

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Volg ons ook op Instagram

Pssst... Sinds afgelopen week hebben we ook een Instagram-account. Volg ons daar voor nog meer braintips- en nieuws. 

Lees verder

[BLOG]

Even netflixen? Of toch liever een wandeling maken?

Dit zijn de guilty-brokkelbrein-pleasures van de BCL-associés (en dit doen ze om weer in focus te komen).

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut