Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


NIEUWS | 22-10-2018

• Terugblik op het BCL Event: het sociale brein •

Op 12 oktober vond, na een tijd van afwezigheid, weer het jaarlijkse BCL event plaats: een get together voor alle BCL professionals (en dat zijn er inmiddels heel wat). Mooi om elkaar weer te spreken en ervaringen te delen. Natuurlijk hebben we iedereen bijgepraat over de recente ontwikkelingen bij het BCL Instituut en onze ambities voor de komende tijd. Daarna nam hoogleraar Frank van Overwalle tijdens een inspirerende lezing ons mee op reis in het sociale brein en deelde zijn kennis over de functie van het cerebellum, TPJ, false beliefs en het mentalisatiesysteem.

Lummelen maakt socialer

Bijzonder om te horen hoe belangrijk bijvoorbeeld het cerebellum is bij de ontwikkeling van het sociale brein. En het inkijkje in de link tussen het mentalisatiesysteem en ons default network bevestigde hoe belangrijk mijmer en lummeltijd is. Gewoon even niks doen om socialer te worden! Van Overwalle stelde alle deelnemers voor een uitdaging: tijdens een experiment liet hij ons ervaren hoe gemakkelijk je in de valkuil van false beliefs trapt en welk effect dit heeft op gedrag.

Vervolgens was het tijd voor interactie! Tijdens werktafels hebben we inzichten van Frank van Overwalle vertaald naar de eigen werkpraktijk en de BCL benaderingen. Uiteraard mocht een competitie-element - goed voor een stevig dopamine-shot - niet ontbreken. De winnaar (het team met de meeste input) van de werktafels werd getrakteerd op een lofzang van de andere deelnemers.

Wat waren enkele belangrijke conclusies voor het BCL Instituut?

We gaan zelf - als BCL Instituut – aandacht besteden aan stortytelling en het trainen in het vertellen van verhalen. 

Het mentalisatiesysteem krijgt - naast het spiegelsysteem – ook een plek in de BCL-benaderingen. 

Het sociale brein en de ASOOO(r)-benadering voor breincentraal leiderschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoog tijd om dit ook een vaste plek te geven in onze theorie en in de praktijk. 

Meer aandacht voor (het versterken van) metacognitie rondom het sociale brein.  

Nieuw leven voor een bestaande traditie

Als we de sfeer in een paar woorden moeten samenvatten, dan zouden we die omschrijven als levendig, inspirerend en verbindend. Fijn om weer samen te zijn rondom een gemeenschappelijke passie brein en leren! De traditie van een jaarlijks BCL event is weer nieuw leven ingeblazen! We willen graag weer jaarlijks met alle mensen die opleidingen bij ons volgen en het BCL gedachtegoed een warm hart toedragen blijven samenkomen om met een actueel breinthema met elkaar te verbinden.

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden