Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 27-08-2019

• Technostress… Altijd aan voor je baan! •

Vierentwintig-zeven bereikbaar zijn: er is een tendens gaande waarbij het steeds normaler wordt om altijd ‘aan’ te staan. Collega’s die in ‘t weekend ‘nog even’ een WhatsApp-bericht sturen om alvast wat praktische zaken door te spreken, ’s avonds laat nog een vraag van een klant beantwoorden, e-mail bijhouden op ’t strand in Ligurië… Op ’t eerste oog heel onschuldig allemaal, zeker als dit beperkt blijft tot uitzonderingen. Maar als uitzonderingen regel worden, als je de druk voelt om altijd online en bereikbaar te zijn en niet meer kunt afschakelen, dan ligt technostress op de loer. Met grote gevolgen voor je brein.

Overbelasting door technologie

Technostress is een fenomeen dat de laatste jaren steeds vaker het nieuws haalt. Simpel gezegd gaat ’t om psychische problemen als gevolg van technologische overbelasting. In een tijd waarin we onze smartphone bijna altijd bij ons hebben, lopen werk en privé naadloos in elkaar over. We trekken weliswaar de deur van de zaak achter ons dicht, maar berichtjes blijven binnenstromen. Doordat we altijd en overal online kúnnen zijn, lijkt het alsof we zelf de regie hebben over onze bereikbaarheid. Theoretisch is dit waar maar veel medewerkers zijn van ‘waar en wanneer je maar wilt’ overgestapt naar ‘overal en altijd’. De vrijheid om te kiezen is verdwenen en digitaal verbonden zijn is de nieuwe gewoonte. Dat geldt ook voor werkgevers die een continue bereikbaarheid van medewerkers - soms onbewust - opeisen.

Stress als boosdoener voor verzuim

Ben je zelf ook ‘altijd online’. Of betrap jij je als werkgever erop dat je regelmatig nog ’s avonds of in het weekend met medewerkers communiceert over werkzaken? Is het zo’n gewoonte geworden die er langzaamaan is ingeslopen? En jij leidinggevende… hoe ziet jouw voorbeeldgedrag eruit? Zit je stiekem te e-mailen tijdens een (saaie) vergadering?

Dan is het goed om even stil te staan bij de volgende feiten. Want uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat (techno)stress leidt tot verminderde productiviteit en verzuim. TNO heeft becijferd dat 36% van het ziekteverzuim samenhangt met stress. Kortom: een slimme werkgever laat zijn medewerkers op tijd met rust. Primair is dat natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid, maar in diverse landen – waaronder Nederland – gaan stemmen op om het recht op offline te zijn wettelijk vast te leggen. In Frankrijk werd dit recht in 2016 al ingevoerd.

‘Breinbrekende’ gevolgen

Terug naar het brein… Want altijd online zijn met technostress als gevolg, leidt niet alleen op lange termijn tot verzuim, het is ook op een aanslag op ons brein. Sterker nog: het is een killer voor onze bovenkamer. Dat laatste erkent ook breinexpert en neuropsychiater Theo Compernolle. ‘Altijd online zijn’ en ‘stress’ zijn twee van de door hem beschreven breinboeien die enorm veel effect hebben op onze effectiviteit en ons welzijn. Het brein heeft tijd nodig om tot rust te komen, te herstellen, om informatie te verwerken en op te slaan, om creatief te zijn en nieuwe ideeën te genereren.  


BCL Event: stress als motor voor succes

Tijdens ons BCL event op 3 oktober aanstaande duiken we samen met Theo Compernolle dieper in deze materie. Onder het motto ‘Hoe transformeer je stress tot motor voor succes’ geeft Theo je handvaten om op een positieve manier om te gaan met stress.

Vragen die Theo beantwoordt, zijn onder andere:

Wat is stress en hoe werkt stress in het brein?
Wat is het verschil tussen positieve en negatieve stress?
Hoe weet je op tijd of jijzelf of je organisatie verkeerd met stress omgaat?
Hoe manage je de stress van medewerkers en versterk je de weerstand van je team, afdeling of bedrijf?
Wat zijn de verschillen in stressbeleving tussen mannen en vrouwen: hoe deal je ermee als professional?

Hebben we je interesse gewekt? Koop nu je tickets

 

Over Theo Compernolle

Theo Compernolle studeerde geneeskunde en is specialist in neuropsychiatrie en psychotherapie. Als hoogleraar is hij verbonden aan het CEDEP (European Centre for Executive Development). Hij doceerde onder meer aan de Universiteit van Amsterdam, TIAS, INSEAD, Vlerick en Solvay Business School en geeft wereldwijd lezingen over stressmanagement. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam waaruit zijn boek Stress, vriend en vijand voortkwam. In 2018 publiceerde Theo het boek ‘Zo haal je meer uit je brein’.

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Breinkennis versterkt duurzame inzetbaarheid. Succesvolle samenwerking BCL en SO-MITT

Het inzetbaar houden van medewerkers op lange termijn, zeker in een krappe arbeidsmarkt, is van levensbelang voor bedrijven. Duurzame inzetbaarheid is dan ook een belangrijk thema in organisaties. Dat breinkennis en concrete breintools belangrijke handvatten geven om dit thema verder te brengen in een organisatie, blijkt uit de succesvolle samenwerking van BCL met Stichting Opleidingsfonds Mode-, Interieur- Tapijt- en Textielindustrie (SO-MITT).

Lees verder

[BLOG]

Wat we kunnen leren van Ireen Wust

Eindelijk zien we de topsporters weer in actie. Mooi om hun prachtige resultaten te zien bij de Olympische Winterspelen in Peking. Maar wat ik naast de knappe sportprestaties ook boeiend vind, zijn de strategieën en keuzes die aan hun resultaten ten grondslag liggen. Wat kunnen wij hiervan leren?

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut