Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


NIEUWS | 29-03-2018

• Nieuwe 'thuishaven' voor het BCL Instituut •

Het BCL Instituut heeft een nieuw thuis: als nieuwbakken zusterbedrijf van HR bedrijf Thaeles is het BCL Instituut klaar om de komende decennia verder te groeien. Oprichter Gerjanne Dirksen, die wel nog inhoudelijk betrokken blijft bij het bedrijf, is blij met de stap. “Het voelt alsof ons gedachtengoed – de 6 Breinprincipes en Breincentraal leiderschap (de ASOOO® benadering) – een mooie landing kan maken in een nieuwe omgeving omdat Thaeles veel meer in huis heeft om ze verder te laten groeien.”

 

Even terug in de tijd. Gerjanne had al een behoorlijke carrière als consultant en trainer achter de rug toen ze in 2003 kennismaakte met het fenomeen ‘breinleren’. Ze was in het Verenigd Koninkrijk op bezoek bij vrienden toen ze er voor het eerst over hoorde. Speurwerk bracht haar naar – hoe kan het ook bijna anders – de Verenigde Staten. “De materie vond ik enorm fascinerend, ik zag meteen de potentie voor het beter opzetten van leer- en verandertrajecten. Maar tegelijkertijd miste ik ook de wetenschappelijke onderbouwing.”

 

Praktische toepasbaarheid

In de jaren die volgden dook Gerjanne volop in de materie. Ze verslond boeken en wetenschappelijke literatuur, onderhield contacten met wetenschappers en begon zelf ook met publiceren. Met haar werk bouwde ze een status op als autoriteit in Nederland op het gebied van breinleren en breinleiderschap. En vanuit haar overtuiging om dit wijdverbreid te maken, startte Gerjanne in 2007 het BCL Instituut, eenvoudig gezegd een trainingsbureau dat zich volledig bezighoudt met breinleren en breinleiderschap. “Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om de wetenschap te vertalen naar de dagelijkse praktijk”, vertelt Gerjanne over haar missie. “Wetenschap is essentieel, maar vaak ook abracadabra. Ik heb simpel gezegd alles wat we uit de wetenschap weten over de werking van het brein, vertaald naar heel praktische toepassingen voor leren, ontwikkelen en veranderen.”

Die praktische vertaalslag heeft geresulteerd in twee – zo zegt ze het zelf - ‘unieke benaderingen’: de 6 breinprincipes en Breincentraal Leiderschap (de ASOOO®-benadering). “Elke keer zie ik weer dat de kracht schuilt in de praktische toepasbaarheid. Het feit dat je tijdens trainingen al direct met voorbeelden uit de praktijk aan de slag gaat, en het geleerde erna direct kunt gebruiken in je werk, is een belangrijke succesfactor.”

 

Geen hype, maar blijvertje

In de afgelopen jaren volgde Gerjanne de ontwikkelingen in de neurowetenschap en cognitieve wetenschap op de voet. Telkens presenteerden wetenschappers nieuwe inzichten, maar nooit werd haar aanpak omvergeworpen. “Integendeel!”, zegt ze resoluut. “Elke nieuwe ontdekking is steeds weer een bevestiging dat beide benaderingen goed in elkaar steken. In het begin was ik bang dat breinleren een hype zou worden. Je kent ’t wel: de zoveelste ‘baanbrekende’ verandering, waar de populariteit na verloop van tijd van wegebt, tot je er niets meer over hoort. Maar juist door dat ontzettend stevige fundament zijn de 6 Breinprincipes en de ASOOO®-benadering blijvertjes gebleken. Daar ben ik trots op.”

 

Mythes

Naast trots is Gerjanne ook kritisch. Soms ergert ze zich nog aan de mythes die over de werking van het brein de ronde doen. “Als je ergens de eerste in bent, weet je dat copycats volgen. Er zijn echt mensen die van de hoed en de rand weten. Eerlijk is eerlijk: dat zijn meestal mensen die bij ons een opleiding hebben gevolgd. Maar er worden ook nog veel nonsens verkocht. 

Dan hoor ik weer iemand vertellen dat we slechts 10% van ons brein gebruiken. Flauwekul. Ons brein is altijd volledig actief, zelfs als we slapen. Nog zo’n fabeltje: de linker- en rechterhersenhelft hebben verschillende functies. Dat klopt alleen als gaat het over het aansturen van lichaamsfuncties, niet over het idee dat creativiteit in de ene en analytisch vermogen in de andere hersenhelft huist. Hoewel de mythes zorgen voor veel ruis, hebben ze volgens Gerjanne ook een functie: “Ze wakkeren nieuwsgierigheid aan en houden de discussie levend. Dat is belangrijk.”  

 

Nieuw thuis

Met ingang van 1 december 2017 heeft het BCL Instituut een nieuw thuis gevonden. Rob Hüskens en Henk Lamers zijn eigenaren van verschillende ondernemingen op het gebied van HR, training en coaching. De bekendste is Thaeles, een sterke HR businesspartner actief op het snijvlak van mens, werk, ontwikkeling en verandering. Op dit snijvlak werken de adviseurs, trainers en coaches aan nieuw perspectief; een perspectief dat passend is voor organisaties en medewerkers. Gerjanne blijft voorlopig wel nog als mede-eigenaar verbonden aan het BCL Instituut. Waar Rob en Henk vooral verantwoordelijk zijn voor de commerciële doorontwikkeling, blijft Gerjanne betrokken bij de inhoud.

Over de reden om voor het BCL Instituut nieuwe eigenaren te zoeken, vertelt Gerjanne: “Ik weet van mezelf dat ik een bedenker ben. Laat mij nieuwe dingen opzetten; ze verder doorontwikkelen vind ik minder spannend. Maar het BCL Instituut verdient eigenaren die het bedrijf groter kunnen maken. Samen met een goed netwerk van associates hebben we al prachtige dingen bereikt, maar er is nog zoveel meer potentie.” Gerjanne heeft alle vertrouwen in de samenwerking met Rob en Henk. “Ik heb Thaeles leren kennen via Gertie Verreck, een van de BCL associates. Zij verzorgt al jaren trainingen en coaching over en met breinleren als fundament. Thaeles is een solide partij, we hebben goede afspraken kunnen maken over hoe we onze samenwerking vormgeven, waarbij inhoud en marketing in balans zijn.” 

Als we Gerjanne vragen naar haar droom voor de twee ‘benaderingen’, zegt ze: “Ik hoop dat ze over pak ‘m beet 25 jaar nog bekender zijn en dat ze echt fundamentele veranderingen hebben kunnen bewerkstelligen. Bijvoorbeeld dat breinleren wijdverbreid is in het onderwijs en dat nog veel meer bedrijven ‘lerende organisaties’ zijn geworden. Ik weet hoeveel de 6 Breinprincipes en Beincentraal leiderschap (de ASOOO®-benadering) in hun mars hebben. Nu mogen ze tot volle bloei komen.”

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Volg ons ook op Instagram

Pssst... Sinds afgelopen week hebben we ook een Instagram-account. Volg ons daar voor nog meer braintips- en nieuws. 

Lees verder

[BLOG]

Even netflixen? Of toch liever een wandeling maken?

Dit zijn de guilty-brokkelbrein-pleasures van de BCL-associés (en dit doen ze om weer in focus te komen).

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut