Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


NIEUWS | 10-05-2018

• Luchtig toetje met een boodschap •

Hoe houd je je hoofd cool bij een crisis? Of, beter gezegd, hoe gebruik je in geval van nood je brein op een slimme manier? Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) benaderde het BCL Instituut met het verzoek een inspirerende, afsluitende lezing te houden tijdens de jaarlijkse netwerkdag op 8 maart jongsleden. De 75 deelnemers konden de lezing van BCL Associate Monique de Boer wel waarderen. Ze ervoeren de lezing als een luchtig toetje op een toch al inspirerende dag.

 

Monique had haar lezing vormgegeven rond het thema ‘brein en crisis’. Ze trapte haar lezing af met een introductie in de werking van het brein. Deelnemers maakten onder andere kennis met de drie breinsystemen en ontdekten meteen dat die drie systemen niet altijd samenwerken en zeker niet bij een crisis. Andere thema’s die de revue passeerden waren onder andere patroonherkenning, de werking van spiegelneuronen en het fenomeen ‘Amygdala kaping’, ofwel een afgesloten of verminderd waarnemingsvermogen als gevolg van een ‘overdosis’ adrenaline. Ook ontdekten de deelnemers dat multitasken een utopie is, hoe ze neurale netwerken in de grondverf kunnen zetten door te visualiseren (bijvoorbeeld door hulpverleners voor te bereiden op hun rol) en dat het slim is om het denkbrein te ontlasten.

 

De organisatie keek met een tevreden gevoel terug op de Netwerkdag en de lezing van Monique. De deelnemers ervoeren de lezing als een ‘luchtig toetje met een boodschap’ na een dag vol uitwisselingen over hoe te handelen in crisis.

 

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden