Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 10-10-2019

• Drie wijze lessen van Theo Compernolle •

76 jaar, aimabel en niet vies van een ietwat controversiële uitspraak… Breinexpert en neuropsychiater Theo Compernolle is zonder enige twijfel een begenadigd spreker. Zijn kennis deelt hij met de nodige dosis humor. Afgelopen week stond hij voor mij en met mij zo’n 50 andere geïnteresseerden tijdens het BCL Event: een jaarlijks terugkerende meeting voor mensen die ooit een BCL opleiding of training hebben gevolgd. Een middag bomvol inspiratie voor het brein. Dit jaar stond het event geheel in het teken van werkstress. Compernolle gaf ons toehoorders een bijzonder inkijkje in de werking van het brein en de impact van stress. Of ik er wat van heb opgestoken? Nou en of! Ik zou er bij wijze een boek over kunnen schrijven, maar dat gaat te ver. Voor nu beperk ik ’t tot 3 praktische lessen: de wijze lessen van Theo Compernolle.

 

De boog kan niet altijd gespannen zijn

Over het belang van pauzes

Mijn oma zei vroeger al: “lieve schat, de boog kan niet altijd gespannen zijn.” En ze had gelijk. Theo Compernolle duidt met het spreekwoord over de pijl en boog op het verschil tussen positieve en negatieve stress. Met een beetje stress op zijn tijd, is volgens Compernolle helemaal niks mis. Sterker nog, een gezonde dosis stress leidt tot uitzonderlijke prestaties. Hoe harder je de boog spant, hoe sneller de pijl zijn doel bereikt. Het gaat fout als stress chronisch wordt. Of, om in de sfeer van de pijl en boog te blijven: als je de boog niet af en toe laat vieren. Dan verliest hij zijn veerkracht.

Mede daarom benadrukt Compernolle ook het belang van pauzes: “Werkgevers zouden pauzes heilig moeten verklaren. Ze zijn geen tijdsverspilling, maar een investering in het brein.”

 

Je kunt het beste in de ochtend douchen

Over het belang van een goede nachtrust en focus op je belangrijkste to-do’s

Waarom krijg je ’s ochtends onder de douche altijd goede ideeën? Of, zoals de Duitsers het zeggen ‘Aha-Erlebnisse’. Dit komt volgens Compernolle omdat ’s nachts je archiverend brein goede zaken doet. Het archiverend brein is een beetje je innerlijke bibliothecaris en personal assistent in één. Ongeveer twee derde van de nacht – als jij lekker een tukkie ligt te doen – brengt het archiverend brein weer structuur aan in je grijze massa. Is alles opgeruimd, dan zorgt je archiverend brein voor een goede ‘overdracht’ naar het denkbrein, zodat je ’s ochtends allemaal frisse ideeën krijgt. Juist daarom krijgen veel mensen aan het eind van de nacht of ’s ochtends onder de douche van die eureka-momentjes.

Vanwege die bijzondere functies van het archiverend brein is het volgens Compernolle belangrijk dat je voldoende nachtrust neemt: tussen de 7 en 8 uur per nacht. Slaap je in het weekend langer dan door de week? Dan is dat een teken dat je nachten te kort zijn. En daarmee doe je je dus zelf tekort. Want met te weinig slaap, benut je niet optimaal de functies van je archiverend brein.

 

Dit jaar in het kerstpakket: een noise cancelling hooftelefoon

Over waarom open kantoortuinen de hel zijn voor het brein

Wil je goede prestaties kunnen leveren, dan moet je je kunnen focussen. Dat was voor mij wel even een eye-opener. Want hoe vaak ben ik eigenlijk echt gefocust? Zonder afleiding van een telefoon, van oppoppende e-mails en ga zo maar door. De open kantoortuin, waar iedereen belt, koffie haalt, naar het toilet gaat, even een dropje komt pikken en praatjes maakt, zijn dan volgens Compernolle zo ongeveer gelijk aan de hel voor het brein. Al erkent hij dat dit wel nog een taboe is voor veel werkgevers. Want zo’n open kantoor is toch helemaal hip.

Een ondernemer uit België snapte het wel. Hij introduceerde voor zijn team ‘Mens-stoor-me-niet-uurtjes’. De afspraak: twee uur op een dag laten we elkaar – collega’s – volledig met rust zodat iedereen ongestoord kan werken. Geen telefoontjes doorverbinden, geen vragen stellen… gewoon niks! In begin stuitte het idee op scepsis, maar later werden de uurtjes omgedoopt tot breinfeestjes, compleet met feestverlichting. Branden nu de lampjes op kantoor, dan weet iedereen dat het tijd is voor focus en opperste concentratie. Toen Theo dit verhaal vertelde, bedacht ik ineens hoe vaak ik mijn medewerkers lastigval op een dag. Kun je even…? Doe je straks…? Heb je gedacht aan…? Sinds vorige week ben ik ermee gestopt en spaar ik mijn vragen op. De feestverlichting is inmiddels besteld. En met kerst… dan krijgen alle medewerkers een noicecanceling hoofdtelefoon cadeau. Niet verklappen! Is nog een verrassing.

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Volg ons ook op Instagram

Pssst... Sinds afgelopen week hebben we ook een Instagram-account. Volg ons daar voor nog meer braintips- en nieuws. 

Lees verder

[BLOG]

Even netflixen? Of toch liever een wandeling maken?

Dit zijn de guilty-brokkelbrein-pleasures van de BCL-associés (en dit doen ze om weer in focus te komen).

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut