Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 29-03-2018

• De Frontale lob hangt op je wenkbrauwen •

Onlangs was ik bij het gezondheidscafé van de gezondste regio 2035 met als thema ‘Het fitte brein.’ Een van de sprekers was Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en inmiddels bekend uit DWDD, vooral vanwege zijn prikkelende kijk op bewegen en gezondheid. 

 

Nu ken ik Eriks verhaal inmiddels goed. Maar toch was het goed weer even stil te staan bij de feiten: met voldoende beweging – al vanaf je 30e – kun je alzheimer járen uitstellen. Voor ‘voldoende bewegen’ is inmiddels een norm: een half uur per dag matig intensieve inspanning (bijvoorbeeld brisk walking, ofwel stevig wandelen). En dat heeft niet alleen effect op lichaam, maar ook op de geest.

Een zevende breinprincipe?

Erik vertelde dat hij elke dag een half uur heen en terug fiets naar de universiteit in Amsterdam. Overdag is hij niet actief, ’s avonds ook niet. En dat is niet zo gek, als we naar de wetenschap van het brein kijken. Want wie overdag niet actief is, creëert onbewust ook inactiviteit in de avond. Bedenk het maar: kun jij je nog motiveren om te gaan sporten na een suffe dag achter je bureau? Kortom: een half uur per dag bewegen zoals Erik dat doet, is onvoldoende. Als je op je werk acht tot tien uur niet beweegt, is dat slecht voor je brein. Of, zoals Erik het pakkend verwoordt: “Aan het eind van de werkdag hangt je frontale lob voor je wenkbrauwen.”

Het inspireerde mij om eens verder na te denken over een zevende breinprincipe: bewegen! Barack Obama hield dagelijks een ‘walking meeting’. Goed idee?

 

Even niks

Daarnaast gaf Erik nog een inkijkje in ons ‘default network’: het moment dat je even rust hebt en niet cognitief belast wordt. Erik stimuleerde de aanwezige werkgevers om medewerkers vooral van tijd tot tijd rust te gunnen. Gewoon even een momentje uit het raam turen is geen tijdverspilling, maar juist heel waardevol. Door dit dagdromen ontstaan spontane gedachtestromen en die zorgen weer voor creativiteit, die werknemers direct na zo’n moment weer kunnen inzetten in het werk! Wethouder Birgit Vorstermans van de gemeente Horst aan de Maas haakte hier in haar slotwoord slim op in. Haar idee? De lamellen weghalen voor de ramen van het gemeentehuis.  

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Kom naar het BCL Event op 3 oktober

Theo Compernolle geeft jou inzichten en handvaten om zelf als professional en binnen je organisatie op een positieve manier met stress om te gaan, zodat je de veerkracht van individuen, teams en de organisatie versterkt. Bestel nu je tickets!

Lees verder

[BLOG]

Yes I screwed up: een ode aan Proud to be Vout!

Door: Gertie Verreck

Wie gaat grasduinen in het uitgebreide arsenaal aan managementliteratuur komt tal van boeken tegen boordevol succesverhalen van ondernemers. Maar fouten, daarover wordt zelden gepubliceerd. Vind maar eens een ondernemer die uitgebreid wil vertellen over zijn mislukkingen. En dat maakt het boek ‘Yes I screwed up’ zo verfrissend. Achter een ruwe omslag van imitatie-schuurpapier volgen dertien prikkelende verhalen van ondernemers in ‘schurende ‘situaties’.  Want, zo claimt auteur Miloe van Beek terecht, van fouten leer je veel meer dan van successen. En daarmee is dit boek een ode aan een van de BCL motto’s: Proud to be Vout!

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden