Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 02-04-2018

• Creatiever en effectiever door rust in het brein? •

De laatste tijd wordt veel geschreven over een kortere 4 tot 6-urige werkdag en waarom dat effectiever zou zijn, mede veroorzaakt door het boek 'Rust in uitvoering' van Alex Soojung-Kim Pang. Uit hersenscans blijkt dat in een rustperiode daadwerkelijk een deel van het brein actief wordt waar hersenen aan creatieve problemen werken. En een kortere werkdag zou zorgen voor minder ziekteverzuim (experiment in Goteborg met bejaardenverzorgers).  

 

Maar goed, het is lang niet altijd mogelijk om kortere werkdagen in te voeren en/of lastig om werkgevers te overtuigen.
Wat wel goed mogelijk en heel effectief is: neem regelmatig korte pauzes! Micropauzes van zo’n 5 minuten elk half uur zijn belangrijk om informatie te laten bezinken en cognitieve overbelasting te voorkomen. Dit geldt trouwens alleen maar als je dezelfde neurale netwerken zo min mogelijk belast, in andere woorden doe dan ook wat totaal anders in die pauze! Ga even een frisse neus halen, of mediteer 5 minuten, of ga tekenen ofzo. En wees er als leider of begeleider alert op dat je mensen genoeg pauzes nemen en stimuleer dat.

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Video: terugblik BCL Event

Stress is helemaal niet zo slecht voor je. Tenminste... niet als je van tijd tot tijd ook ontspant. Tijdens het BCL Event vorige week vertelde Theo Compernolle onze gasten alles over werkstress. Een terugblik...

Lees verder

[BLOG]

Op bezoek bij Deusjevoo

Met de gehele organisatie structureel met focus werken, is dat echt mogelijk? Tijdens ons BCL event Stress als motor voor succes - dat begin oktober plaatsvond - sprak keynote spreker Theo Compernolle onder meer over een bijzonder succesverhaal: een ondernemer in België die erin slaagde om zijn bedrijf Deusjevoo blijvend in focus te houden. Het maakte ons zó nieuwsgierig, dat we besloten een kijkje te gaan nemen bij Deusjevoo, een strategisch en creatief bedrijf in interieur-, stand- en decorbouw.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2020 BCL instituut | algemene voorwaarden