Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 02-04-2018

• Creatiever en effectiever door rust in het brein? •

De laatste tijd wordt veel geschreven over een kortere 4 tot 6-urige werkdag en waarom dat effectiever zou zijn, mede veroorzaakt door het boek 'Rust in uitvoering' van Alex Soojung-Kim Pang. Uit hersenscans blijkt dat in een rustperiode daadwerkelijk een deel van het brein actief wordt waar hersenen aan creatieve problemen werken. En een kortere werkdag zou zorgen voor minder ziekteverzuim (experiment in Goteborg met bejaardenverzorgers).  

 

Maar goed, het is lang niet altijd mogelijk om kortere werkdagen in te voeren en/of lastig om werkgevers te overtuigen.
Wat wel goed mogelijk en heel effectief is: neem regelmatig korte pauzes! Micropauzes van zo’n 5 minuten elk half uur zijn belangrijk om informatie te laten bezinken en cognitieve overbelasting te voorkomen. Dit geldt trouwens alleen maar als je dezelfde neurale netwerken zo min mogelijk belast, in andere woorden doe dan ook wat totaal anders in die pauze! Ga even een frisse neus halen, of mediteer 5 minuten, of ga tekenen ofzo. En wees er als leider of begeleider alert op dat je mensen genoeg pauzes nemen en stimuleer dat.

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden