Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


BLOG | 21-11-2019

• Becoming is better than being •

Wat Carol Dweck en Ernst Jansz met elkaar gemeen hebben…

Door: Gertie Verreck

Afgelopen september had ik het geluk om Carol Dweck in levenden lijve te zien spreken. Misschien denk je nu: ‘Carol wie?’ Carol Dweck: de grondlegster van de groei mindset theorie. Ze sprak tijdens de Growth Mindset Experience in Nieuwegein. Eerlijk gezegd: ik vond het behoorlijk indrukwekkend om deze grand dame van de mindset te zien, temeer omdat ze voor het BCL Instituut een enorm belangrijke inspiratiebron is geweest, vooral bij de ontwikkeling van de ASOOO®-benadering en in het bijzonder het thema Overtuiging Over Ontwikkelbaarheid. Het voelde een beetje alsof ik mijn jeugdidool (die van mij was Ernst Jansz) ontmoette…

In een bomvolle zaal sprak Dweck over haar theorie en de commotie rond het thema mindset. Uit diverse hoeken is de impact van mindset op prestaties in twijfel getrokken. Dat Dweck hier – ten overstaan van honderden aanwezigen – openlijk sprak over de kritiek, is voor mij een schoolvoorbeeld van ‘walk your talk’: in plaats van de negatieve geluiden naast zich neer te leggen, luisterde Dweck en gebruikte ze alle reacties om er beter van te worden. Tijdens het luisteren naar de feedback ontdekte ze dat veel docenten die begeleiden vanuit een groeimindset, dit hadden vertaald door vooral complimenten te geven op inspanning. Feedback en de ander bevragen op strategie en aanpak bleef onderbelicht. En dit had juist een averechts effect. Constructieve Groeimindsetinterventies die wel effect hebben, zijn van wezelijk belang en staan nog in de kinderschoenen. Eén van de redenen voor Dweck om samen met collega's aan de slag te gaan met de opbouw van een curriculum op dit thema. Dweck weet nu – mede door de kritiek – dat de ontwikkeling van groeimindsetinterventies en -methodes om blijvende aandacht vraagt. Ze groeide van feedback.

 

Niet of/of, maar een beetje van beide

Wat Carol Dweck tijdens haar presentatie nogmaals benadrukte, is dat niemand óf een fixed, óf een growth mindset heeft. Sterker nog: het feit dat je iemand in een hokje stopt (de één heeft een fixed mindset; de ander heeft een growth mindset) is eigenlijk een hartstikke fixed kijk op het fenomeen mindset. Een mindset is immers ook ontwikkelbaar. En… een mindset kan per onderwerp verschillen.

Laat ik – heel onbescheiden - mezelf als voorbeeld nemen. Op het gebied van trainen en coachen heb ik - vermoed ik - een groei mindset. Ik ben ervan overtuigd dat ik al heel veel geleerd heb, gegroeid ben én dat ik nog zoveel meer kan ontwikkelen. Maar als ik op zaterdagavond met mijn gezin voor de buis zit en een kennisquiz kijk, dan heb ik bij vragen op het gebied van ruimtelijk inzicht toch snel de neiging om een kop koffie te zetten. Aan mij niet besteed. Vroeger al niet. Mijn wiskundeleraar zei altijd: “Gertie, bij jou gaan de kwartjes nooit vallen!” Over een schoolvoorbeeld fixed mindset gesproken…

Terug naar Carol Dweck… Een mindset is dus niet in beton is gegoten, maar is eerder zacht cement; cement waarmee je kan bouwen of iets kan laten groeien. In de woorden van Dweck: ‘Becoming is better than being.”

 

Sta een stil bij jouw eigen Overtuiging Over Ontwikkelbaarheid

Ook wij bij het BCL Instituut zijn gegroeid. Vanuit het perspectief van Carol Dweck hebben we onze mindsetvragenlijst eens stevig onder de loep genomen, waarop een nieuwe versie is ontstaan. Natuurlijk wisten we al lang, mede ingegeven door de kennis over de plasticiteit van het brein, dat dubbeltjes kwartjes kunnen worden en uiteindelijk zelfs rijksdaalders. Maar op andere thema’s hebben we meer diepgang gezocht: Overtuiging Over eigen Ontwikkelbaarheid, Overtuiging Over de Ontwikkelbaarheid van anderen en de Overtuigingen Op de Ontwikkelbaarheid van leiderschap. Het resultaat? De nieuwe vragenlijst is een instrument geworden dat je uitdaagt stil te staan bij je eigen overtuigingen en het effect ervan op anderen. Het is een vragenlijst geworden die je prikkelt om na te denken over jouw houding en gedrag rondom aangaan van uitdagingen, het maken van fouten, het geven van feedback, doorzetten, voorbeeldgedrag en ga zo maar door. Het gaat dus veel meer om een momentopname; een beeld op dit moment waarin je je kan versterken

Is een fixed mindset dan fout? Zeker niet! Er zijn situaties te bedenken waarbij een fixed mindset waardevol is en ook rust geeft. Maar als je wil groeien en ontwikkelen – op welk niveau dan ook - dan is een op groei gerichte mindset enorm waardevol. En als er binnen een organisatie voldoende mensen rondlopen die denken dat zij zelf én anderen zich kunnen ontwikkelen, zorgt dit voor aandacht voor groei. En hoe belangrijk is dat in een wereld waarin veranderen en ontwikkelen een constante is geworden? Een groei mindset is een boost voor lerend vermogen, voor verandering, innovatie en uiteindelijk groei. Want ondanks de kritiek op de mindsettheorie, is bewezen dat (bege)leiders met een groei mindset ontwikkelingen en progressie daadwerkelijk eerder zien, minder gebruik maken van stereotypering, beter feedback geven en zelf ook meer open staan voor feedback.

 

Nog twee praktische tips van Carol Dweck

In haar presentatie gaf Carol Dweck nog twee heel praktische tips die ik je niet wil onthouden.

  1. Geef niet alleen feedback op het resultaat, maar bevraag medewerkers naar hun aanpak en strategie. Daarmee help je hen om op te schuiven in eigen overtuigingen.
  2. Durf te falen en geef ruimte om fouten te maken. Dweck zei letterlijk: “I dont’ mind losing als long as I see improvement.”

Die laatste tip neem ik me ter harte als ik weer eens op zaterdag een kennisquiz kijk. Vanaf nu blijf ik gewoon op de bank zitten en doe ik mee. En maak ik een fout, nou en (die punten pak ik wel bij de eerstvolgende vraag over Ernst Jansz)!

Wil je binnen jouw organisatie ook aan de slag met mindset? Ben je nieuwsgierig naar onze vernieuwde mindsetvragenlijsten die we op maat hebben gemaakt voor medewerkers, managers/leidinggevenden en docenten? Neem gerust contact op.

 

 

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Breinkennis versterkt duurzame inzetbaarheid. Succesvolle samenwerking BCL en SO-MITT

Het inzetbaar houden van medewerkers op lange termijn, zeker in een krappe arbeidsmarkt, is van levensbelang voor bedrijven. Duurzame inzetbaarheid is dan ook een belangrijk thema in organisaties. Dat breinkennis en concrete breintools belangrijke handvatten geven om dit thema verder te brengen in een organisatie, blijkt uit de succesvolle samenwerking van BCL met Stichting Opleidingsfonds Mode-, Interieur- Tapijt- en Textielindustrie (SO-MITT).

Lees verder

[BLOG]

Wat we kunnen leren van Ireen Wust

Eindelijk zien we de topsporters weer in actie. Mooi om hun prachtige resultaten te zien bij de Olympische Winterspelen in Peking. Maar wat ik naast de knappe sportprestaties ook boeiend vind, zijn de strategieën en keuzes die aan hun resultaten ten grondslag liggen. Wat kunnen wij hiervan leren?

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut