Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 03-04-2018

• Zit het in je genen? •

Erfelijkheid van bijvoorbeeld criminaliteit of intelligentie (nu zo rond de 40 a 50% denkt men) wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Erfelijkheid zegt niets over één individu en de kansen op intelligent of crimineel zijn, maar over de verschillen binnen een groep. Daarom moeten we zo voorzichtig zijn met mensen vast te pinnen. Pas op met een fixed mindset!

 

Neem nou die erfelijkheid van criminaliteit of intelligentie: zo rond de 40 a 50%.  Maar… Dit betekent niet dat iemand met de 'verkeerde genen' 50% kans heeft om crimineel te worden.  Als we het over 'intelligentie' hebben, dan kan 40 tot 50% van de variatie in intelligentie tussen personen aan genetische factoren worden toegeschreven. En dat wil overigens niet zeggen dat er specifieke genen bestaan voor zoiets als criminaliteit of intelligentie of vreemdgaan (dat laatste schijnt zo’n 20% erfelijk verklaard te kunnen worden…).

En ook interessant:  als de invloed van de omgeving groeit, wordt de erfelijkheid daardoor minder. Zo is de erfelijkheid van IQ lager bij zwarte amerikanen… Mogelijk te verklaren (Go en Stearns) door armere gezinnen, slechtere scholen, discriminatie. De omgeving drukt dan zo’n zwaar stempel, probeer daar maar eens tegen op te boksen. Oftewel, erfelijkheid is heel complex en lastig te interpreteren. Laten we er daarom voorzichtig mee omgaan.

Wie meer wil lezen: boek The Genome Factor (2017) Dalton Conley en Jason Fletcher of lees het artikel in artikel NRC Wetenschap: Ja, het zit in de familie…. (25 februari 2017).

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Individueel coachen met de 6 breinprincipes: het werkt!

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist je dat je ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook Tommy Knigge van Thaeles. Hij deelt graag zijn tips. 

Lees verder

[BLOG]

Perfectionisme is een sluipmoordenaar. Maar hoe word je als perfectionist weer Proud to be vout?

Met herkenning las Gertie Verreck afgelopen week het artikel in Trouw, getiteld ‘perfectionisme is een sluipmoordenaar’, een interview met orthopedagoog Ard Nieuwenhuis. De sociale druk om perfect te zijn, neemt toe. Hoe gaan we hiermee om als er zoveel druk op ons en onze werknemers ligt terwijl het binden van talenten een van de grootste uitdagingen is in deze arbeidsmarkt, vroeg ze zich af.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Verdwalen? Het is de schuld van de hippocampus.

De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham van de Universiteit van Leiden komt 't door de achteruitgang van de hippocampus. 

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden