Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 03-04-2018

• Zit het in je genen? •

Erfelijkheid van bijvoorbeeld criminaliteit of intelligentie (nu zo rond de 40 a 50% denkt men) wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Erfelijkheid zegt niets over één individu en de kansen op intelligent of crimineel zijn, maar over de verschillen binnen een groep. Daarom moeten we zo voorzichtig zijn met mensen vast te pinnen. Pas op met een fixed mindset!

 

Neem nou die erfelijkheid van criminaliteit of intelligentie: zo rond de 40 a 50%.  Maar… Dit betekent niet dat iemand met de 'verkeerde genen' 50% kans heeft om crimineel te worden.  Als we het over 'intelligentie' hebben, dan kan 40 tot 50% van de variatie in intelligentie tussen personen aan genetische factoren worden toegeschreven. En dat wil overigens niet zeggen dat er specifieke genen bestaan voor zoiets als criminaliteit of intelligentie of vreemdgaan (dat laatste schijnt zo’n 20% erfelijk verklaard te kunnen worden…).

En ook interessant:  als de invloed van de omgeving groeit, wordt de erfelijkheid daardoor minder. Zo is de erfelijkheid van IQ lager bij zwarte amerikanen… Mogelijk te verklaren (Go en Stearns) door armere gezinnen, slechtere scholen, discriminatie. De omgeving drukt dan zo’n zwaar stempel, probeer daar maar eens tegen op te boksen. Oftewel, erfelijkheid is heel complex en lastig te interpreteren. Laten we er daarom voorzichtig mee omgaan.

Wie meer wil lezen: boek The Genome Factor (2017) Dalton Conley en Jason Fletcher of lees het artikel in artikel NRC Wetenschap: Ja, het zit in de familie…. (25 februari 2017).

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Volg ons ook op Instagram

Pssst... Sinds afgelopen week hebben we ook een Instagram-account. Volg ons daar voor nog meer braintips- en nieuws. 

Lees verder

[BLOG]

Even netflixen? Of toch liever een wandeling maken?

Dit zijn de guilty-brokkelbrein-pleasures van de BCL-associés (en dit doen ze om weer in focus te komen).

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2022 BCL instituut