Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 20-02-2019

• Vrouwen jonger van geest dan mannen •

Het is een fijn onderwerp voor levendige discussies: verschillen tussen mannen en vrouwen. Of, nog specifieker, de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein. Vaak zijn de beweringen gebaseerd op neuromythes (dus lariekoek). Maar nu is er toch wetenschappelijk bewijs: het brein van vrouwen is gemiddeld drie jaar jonger dan dat van mannen. Het kan mogelijk verklaren waarom vrouwen over het algemeen tot op hogere leeftijd helder van geest zijn.

Over de verschillen tussen mannen en vrouwen – het jongens- en meisjesbrein – is al veel geschreven. En hoewel er veel werd gespeculeerd, ontbraken klinkklare bewijzen. Er bestaat niet zoiets als een mannen- of een vrouwenbrein (zelfs eeneiige tweelingen komen met verschillende breinen ter wereld!). Wat we wel al wisten, is dat hersenen van mannen en vrouwen zich anders ontwikkelen. Zo is de uitrijping van de prefrontale cortex bij jongens gemiddeld zo’n twee jaar later uitontwikkeld dan bij meisjes. Maar sinds kort weten we meer over de verschillen in de ontwikkeling van hersenen. Dit blijkt uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift PNAS.

 

3 jaar jonger

De oorzaak? Een verschil in stofwisseling! Die stofwisseling verandert naarmate we ouder worden. Maar die veranderingen gaan sneller in het brein van mannen dan in het brein van vrouwen. Wat ertoe leidt dat het brein van vrouwen – als we puur kijken naar de stofwisseling – zo’n drie jaar jonger lijkt dan dat van mannen die dezelfde chronologische leeftijd hebben. Het kan mogelijk verklaren waarom vrouwen over het algemeen tot op hogere leeftijd dan mannen helder van geest zijn.

 

Het experiment

Hersenen ‘draaien’ op suiker. Hoe ons brein die suiker gebruikt, is afhankelijk van hoe oud we zijn. Om meer inzicht te krijgen in de effecten daarvan op het brein, hebben onderzoekers een grote studie gedaan onder 20 tot 80-jarigen. Met behulp van PET-scans brachten ze de stroom van zuurstof en glucose in het brein in kaart. De onderzoekers trainden vervolgens een algoritme om een verband tussen leeftijd en stofwisseling te vinden. Uiteindelijk bleek het algoritme vrouwen zo’n drie jaar jonger te schatten dan ze in werkelijkheid waren. 

Wat opvalt, is dat het verschil al op jonge leeftijd ontstaat: de onderzoekers zagen het verschil al bij twintigjarigen. “En dat verschil houdt een leven lang stand”, zegt onderzoeker Manu Goyal. “Wat we nu vermoeden, is dat vrouwen op latere leeftijd niet zo’n sterke cognitieve achteruitgang doormaken, omdat hun hersenen in feite jonger zijn. We proberen dat nu middels onderzoek te bevestigen.”

Bron: scientas

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Kom naar het BCL Event op 3 oktober

Theo Compernolle geeft jou inzichten en handvaten om zelf als professional en binnen je organisatie op een positieve manier met stress om te gaan, zodat je de veerkracht van individuen, teams en de organisatie versterkt. Bestel nu je tickets!

Lees verder

[BLOG]

Yes I screwed up: een ode aan Proud to be Vout!

Door: Gertie Verreck

Wie gaat grasduinen in het uitgebreide arsenaal aan managementliteratuur komt tal van boeken tegen boordevol succesverhalen van ondernemers. Maar fouten, daarover wordt zelden gepubliceerd. Vind maar eens een ondernemer die uitgebreid wil vertellen over zijn mislukkingen. En dat maakt het boek ‘Yes I screwed up’ zo verfrissend. Achter een ruwe omslag van imitatie-schuurpapier volgen dertien prikkelende verhalen van ondernemers in ‘schurende ‘situaties’.  Want, zo claimt auteur Miloe van Beek terecht, van fouten leer je veel meer dan van successen. En daarmee is dit boek een ode aan een van de BCL motto’s: Proud to be Vout!

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2019 BCL instituut | algemene voorwaarden