Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.


WETENSCHAPSNIEUWS | 02-04-2018

• Perceptie is de waarheid •

In 2015 is Maartje de Jong gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het thema waarnemen. Een van haar belangrijkste conclusies is dat je een objectief beeld vormen van de werkelijkheid, wat we op sommige momenten graag wensen, onmogelijk is! Wat je ziet altijd wordt gekleurd door bestaande informatie in je brein…

 

Om tot deze conclusies te komen heeft Maartje door middel van metingen binnenin de schedel metingen verricht, ook wel intercraniaal genoemd. Dit alleen al is exclusief, want de meeste onderzoeken worden nog steeds gedaan met technieken als fMRI. Maartje heeft mogen meeliften op onderzoek naar de bronnen van epilepsie bij patiënten die een kijkoperatie ondergingen. Via elektrodes kon zij de metingen verrichten.

Ze liet deze patiënten verschillende ambigue plaatjes zien. Plaatjes die je op twee verschillende manieren kunt opvatten. Het beroemde plaatje van de jonge vrouw en de oude vrouw is hier een voorbeeld van, maar zie hieronder ook nog enkele andere voorbeelden.

 

    

 

Ons brein is allereerst druk met het vertalen van de driedimensionale (3D) informatie van de buitenwereld naar tweedimensionale (2D) informatie in de binnenwereld. Ons netvlies is tenslotte een plat vlak.

Om als het ware een terugvertaling te maken naar iets van 2D naar 3D, moet het brein daarvoor gebruik maken van de eerdere ervaringen die in het brein zijn opgeslagen. En dat is het moment waarop we onze objectiviteit verliezen. Dit kan voor het brein niet anders!

Als je het dan hebt over die ambigue plaatjes, dat is het moment dat het brein zijn eigen voorkeuren uit het verleden voorrang gaat geven op dat wat net iets minder bekend is. Je kan er wel in switchen, maar dat wat ons als eerste ‘in het oog springt’, wordt dus bepaald door wat er ‘in ons brein springt’. Daar kan helaas geen cognitie tegenop. Dit proces verloopt geheel buiten ons eigen bewustzijn om.

 

Welke implicaties zien wij?

De selectie van plaatjes voor bijvoorbeeld een presentatie is dit effect handig om of te gebruiken ter voorkoming van ambiguïteit of juist ter stimulans van die ambiguïteit. Het geeft de keuze om hier mee te spelen. Vragen als ‘wat zie je in dit plaatje?’ en ‘wat zie je in dit plaatje als je er vanuit het gezichtspunt van bijvoorbeeld een … vluchteling … naar kijkt? Of vanuit een grote organisatie of juist een kleine? Uiteraard afhankelijk van het doel.

Voor ons versterkt dit onderzoek ook het belang van het breinprincipe ‘Focus’. In de overvloed van informatie die op ons afkomt, kan je snel genoeg afgeleid worden.

Boeiend om ook in het proefschrift verder te lezen hoe de zintuigelijke visuele input wordt verwerkt. Een interessante verklaring voor een fenomeen waar we mee bekend zijn, maar dan nu neuronaal verklaard …

Heb jij andere aanvullingen op deze implicaties? Die horen we graag! Vul deze hieronder in het reactieveld vooral aan!

Geinteresseerd in het hele proefschrift van Maartje? Je leest het hier.

Regelmatig een lekkere breinsnack in je mailbox? Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief BreinBites.
• Meer blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Video: terugblik BCL Event

Stress is helemaal niet zo slecht voor je. Tenminste... niet als je van tijd tot tijd ook ontspant. Tijdens het BCL Event vorige week vertelde Theo Compernolle onze gasten alles over werkstress. Een terugblik...

Lees verder

[BLOG]

Op bezoek bij Deusjevoo

Met de gehele organisatie structureel met focus werken, is dat echt mogelijk? Tijdens ons BCL event Stress als motor voor succes - dat begin oktober plaatsvond - sprak keynote spreker Theo Compernolle onder meer over een bijzonder succesverhaal: een ondernemer in België die erin slaagde om zijn bedrijf Deusjevoo blijvend in focus te houden. Het maakte ons zó nieuwsgierig, dat we besloten een kijkje te gaan nemen bij Deusjevoo, een strategisch en creatief bedrijf in interieur-, stand- en decorbouw.

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2020 BCL instituut | algemene voorwaarden